Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen panele katılan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, ilçedeki tarihi ve kültürel eserler için “gelecek nesil’ vurgusu yaparak, “Elle tutulur mirasın hissedilmesini sağlayacak çağdaş koruma ve kullanma yaklaşımlarını benimseyerek bunları hayata geçirmeyi hedefledik” dedi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in ev sahipliğinde düzenlenen panelde bu konuda en başarılı belediyelerin İBB, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Eyüp, Fatih ve Edirne olduğunun altı çizildi.

Tarihi Kentler Birliği(TKB) tarafın düzenlenen ‘2016 Hedefleri Doğrultusunda Marmara Bölgesi Tarihi Kentler Birliği Üyeleri Deneyim Paylaşımları’ toplantısı gerçekleştirildi. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da İstanbul’un tarihi ve turistik bölgelerinden olan Eyüp’ü temsilen panele katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Başkan Aydın, yaptığı sunumda Eyüp’ün tarihi yönleriyle birlikte manevi boyutunun da dikkat çektiğini dile getirdi.

ÇOK SAYIDA TARİHİ YAPI GÜNYÜZÜNE ÇIKARILDI
Eyüp’ün tarihi yapılarının restorasyon çalışmaları hakkında katılımcıları görsel sunumlarla bilgilendiren Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Özellikle Haliç sahillerinde ciddi bir temizlik yapılmış ve Eyüp tarihi merkez dediğimiz SİT alanı içerisine 1970’li yolların sonundan itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş. Bu alan içerisinde tarihi mirası teşkil eden yapılar yeniden süreç dahilinde restore edilerek kamuya ve özel kurumlara kazandırılmıştır. Bu süreçte onlarca tekke, cami, türbe, çeşme, medrese, hamam gibi eserler titiz çalışmalarla belediyemizin öncülüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediye’miz, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ve İstanbul İl Özel İdaresiyle işbirlikleri neticesinde güzel sonuçlar alındı” şeklinde konuştu.

GELECEK NESİL VURGUSU
Eyüp’teki tarihi ve kültürel zenginliklerin gelecek nesillere aktarılması noktasında alan yönetimi çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Remzi Aydın, “Üniversite, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda Eyüp’ün tarihi miras değerlerinin her yönü ile korunarak muhataplarıyla buluşturulması, esin ve huzur kaynağı olarak nitelediğimiz beldemizin bu yaşam alanını gelecek nesillere aktarılması ve aynı zamanda alanın Haliç ile bağlantısı, mezarlıklar ve hazineler, tarihi doku ve meydan gibi elle tutulur mirasın hissedilmesini sağlayacak çağdaş koruma ve kullanma yaklaşımlarını benimseyerek bunları hayata geçirmeyi hedefledik. Bunun ilk adımının da Alan Yönetim Çalışması olduğunu vurgulamak isterim” dedi.

Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Metin Sözen de Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ı Eyüp’teki tarihi eserleri birer birer ayağa kaldırdığı için kutladı. Zalpaşa Camii’ndeki restorasyonun önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Sözen, “Tarihi Alan Yönetimi Planı da Sayın Başkan Aydın’ın Eyüp vizyonu açısından önemli çalışması. Önümüzdeki günlerde Eyüp’ün UNESCO’ya taşınması için çalışma başlatacağız. Eyüp bu konuda bu dönemde gerçekten de başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor” dedi.