YIL SONUNA KADAR KADIKÖY’ÜN YÜZDE 17’Sİ YENİLENECEK

KADIKÖY EMLAK PİYASASI SON ÜÇ YILDA YÜZDE 75 DEĞER KAZANDI

Dünyanın en fazla danışmana sahip gayrimenkul danışmanlık firması Keller Williams, İstanbul’un yaşanabilir ilçeler listesinde ilk sıralarda yer alan Kadıköy’ün emlak piyasasını inceleme altına aldı. Son 5 yılda gayrimenkul değerlerin yüzde 100 oranında arttığı ilçe özellikle 38-45 yaş kesimin ilgisini çekiyor.

Yaklaşık 482 bin kişinin yaşadığı Anadolu yakasının en gözde ilçesi Kadıköy de kentsel dönüşüm projeleri her geçen gün hayata geçirilmeye devam ediyor. Uzun yıllardır başarılı çalışmalara imza atan Keller Williams Cadde Danışmanı İnşaat Mühendisi Zafer Köksal, Kadıköy Bağdat Caddesi’nde birbiri ardında yenilenen binalarını değerlendirdi. Çocuklar dahil ortalama 360 bin kişinin ilçedeki kentsel dönüşümden etkilendiğini belirten Zafer Köksal: “Kadıköy, kentsel dönüşüm çalışmalarına sıklıkla rastlandığı, neredeyse her sokakta iş makinelerinin zamanla yarıştığı ilçelerin başında geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada Kadıköy’de 20 bin 406’sı konut, 889’u işyeri olmak üzere 22 bin 295 birim risk altındadır. Kadıköy geneline bakıldığında mevcut binaların yüzde 75’inin riskli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca geçtiğimiz yılın sadece Nisan ayında 635 binanın riskli olduğu açıklanmıştı. 2012 yılında 221, 2013 yılında 329, 2014 yılında ise 678 bina için ruhsat alındı, başvuru yapılan 720 bina içinde şuan ruhsat bekleniyor. Bu yılın sonuna kadar ise bin 300 binanın ruhsatı olacağını düşünüyorum’’ dedi.

Kadıköy’ün değeri son üç yılda yüzde 75 oranında arttı

İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre yaşam kalitesi en yüksek olan ilçelerden biri olan Kadıköy’de emlak fiyatları ise özellikle 6306 sayılı Kentsel dönüşüm yasasının çıkması ile birlikte semtlere bağlı olarak son üç yıla göre yüzde 75-80 oranında artış gösterdi. Bu yasa ile müteahhitlerin daire satış fiyatlarının etkilenmesinde önemli rol oynayan yüzde 18 KDV oranlarının yüzde 1’e çekilmesi, binaları yenilenecek olan kiracılara geri ödemesiz bin 470 TL taşınma yardımı verilmesi, keza daire sahiplerine binalarının yenilenme sürecinde 18 ay geri ödemesiz 2015 yılı rayiçlerine göre 675 TL aylık kira yardımı yapılması kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmasına neden oldu. Bu süreç ile birlikte eski-yeni olan daire satış fiyatları ve kira fiyatları da tırmanışa geçti. Haklı olarak insanların yeni, modern ve güvenli yapılarda oturmak istemeleri kentsel dönüşümü süratli bir biçimde benimsemelerine neden oldu.

Geniş perspektiften olaya bakarsak Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre sadece Mayıs ayı içinde Türkiye genelinde 107 bin 888 konut satılmış olup bu pastadan yüzde 20 oranında İstanbul 21 bin 576 konut satışı ile en büyük payı almakla beraber konut talebinin yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığını göstermektedir. Kadıköy ve çevresinin her zaman yatırımcılar açısından cazibesini koruduğunu belirten Zafer Köksal: “Kadıköy’ün İTO verilerine göre de en yaşanacak ilçe olması, kültür seviyesi ve sosyoekonomik derecelendirmede üst seviyede bulunması ve dolayısıyla arz-talep dengesinde talep kısmının ağır basması fiyat artışını da beraberinde getiriyor. Bu durumu da Kadıköy’ün yatırımcılar açısından da cazibe merkezi haline gelmesini sağlıyor. Bağdat caddesinde kara tarafında caddeye ve semte bağlı olarak daire satış metrekare birim fiyatı ortalama 13-15 bin TL civarında, Sahil tarafında ise satış rakamları genellikle Amerikan doları bazında belirleniyor. Sahile yakınlığına bağlı olarak metrekare birim fiyatları 8-10 bin Amerikan doları civarında. Döviz kuru yükselse dahil satışların döviz cinsinden yapılmaya devam edeceği kanaatindeyim. Bina içlerinde kullanılan malzemeler ithal olduğundan bu durum da direkt fiyatlara etki ediyor. Özellikle Bağdat Caddesi ve sahil tarafında yenilenen binalar çevreci özellikler taşıyan yeni binalar olarak inşa ediliyor. Ancak maalesef binaların bodrum katlarına yapılan bir ya da iki katlı kapalı otopark alanları trafik sorununu çözmeyen yönelik olsa da bu durum Kadıköy’de alışık olduğumuz bahçelerin ve ağaçlık alanları etkiliyor.” dedi.

Profesyonel destek şart

İşin profesyoneli olarak ev sahiplerinin depreme dayanıklı, güvenli yapılarda oturmaları açından binalarını yenilemeleri gerektiğini tavsiye eden Zafer Köksal; “Apartman dairelerinde binanın yenilenme kararının oy birliğiyle alınması daha sonra taraflar arasında herhangi bir soruna yol açmaması adına büyük önem taşıyor. Alınan kararın ardından projeyi üstlenici firmayla A’dan Z’ye her detayın konuşulmasını, eksik ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına gayrimenkul alanında uzman bir hukukçudan veya teknik bilgisi olan bir mühendisten profesyonel destek alınmasını öneriyoruz. Kat maliklerinin haklarının korunması açısından profesyonel destek oldukça önemli. Kiracılar ise eğer mümkünse kentsel dönüşüm kredi yardımı alarak en kısa zamanda kendi mülkleri olan dairelerine geçmelerini tavsiye ederim.” dedi.