4 bini aşkın markalı konut projesini, haritadaki gerçek konumlarında ve 3 boyutlu olarak sunan emlak sitesinin verilerine göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki nitelikli projelerin ortalama yarısında 1+1 tipte daire yer alıyor.

Bir dairenin, yaşam için alınsa bile, sahiplerince aynı zamanda yatırım aracı olarak da görüldüğünü söyleyen gayrimenkul uzmanı Aybars Görpe, “Bu nedenle alıcılar, konutun ileride satılması durumunda değer kazanıp kazanmayacağına önem veriyor. Hatta kiraya verildiğinde ne kadar gelir getireceğini de hesaba katarak satın alma davranışı gösteriyor. Genelde daha kısıtlı bütçeye sahip alıcılar, verdikleri parayı kısa sürede geri kazanabilecekleri 1+1 daireleri sıklıkla tercih ediyor” dedi.

Özellikle büyükşehirlerde son yıllarda küçük metrekareli daireler tercih edilir hale geldi. Gerek yatırım düşünen gayrimenkul alıcıları, gerekse kendi evinin sahibi olmayı planlayanlar, sunduğu farklı avantajlardan ötürü 1+1 dairelere daha çok ilgi duyuyor. Uzmanlara göre bu tip daireleri yatırım açısından değerli kılan en önemli özellik; ödenen bedeli kısa sürede geri kazandırması. Bununla birlikte, daha hızlı prim yaptığı düşünülen 1+1’lerin, kolay kiralanabilir olması ve satışta ikinci el piyasasının canlılığı, yatırımcıları kendine çekiyor. Yaşamlarını sahibi oldukları evde sürdürmeyi planlayanlar ise, 2+1 ve 3+1’e göre daha uygun maliyetinden ötürü, çok fazla birikim gerekmeden ve bankalardan fazla miktarlarda kredi çekmeden satın alabilecekleri, ayrıca içinde yaşarken de enerji, ısınma, aidat gibi genel giderleri çok yüksek olmayan küçük metrekareli konutları tercih ediyor.

 Öğrencilerden yeni evlilere, bekar çalışanlardan tek çocuklu ailelere kadar geniş bir yelpazeye hitap ediyor!

 Özellikle çok konutlu markalı konut projelerinin vazgeçilmezi haline gelen 1+1’ler, farklı ihtiyaçlara çözüm sunuyor. Örneğin kurumsal şirketler, satın aldıkları 1+1 dairelerde yurt dışından gelen yabancı iş adamlarını ağırlayabildikleri gibi, şehir dışından gelen çalışanlarının dönemsel barınma ihtiyacını karşılayabiliyor. Yine misafirlerini otelde ağırlamak istemeyen firmalar, sıcak ev ortamı sunabildikleri bu tip daireleri, misafirhane olarak değerlendirebiliyor.

İstanbul, İzmir, Ankara gibi üniversite yoğunluğunun fazla olduğu büyükşehirlerdeki öğrenciler için de 1+1’ler hayli kullanışlı oluyor. Yine yoğun çalışan, yalnız yaşayan bekarlar, yeni evlenmiş çiftler ya da tek çocuklu aileler de bu tip dairelerde yaşamayı tercih ediyor. Kimi zaman tayinden ötürü belli sürelerde şehir değiştirmek durumunda olan memurların gözdesi olan 1+1’ler, ofis ve ev ihtiyacını aynı çatı altında karşılamak isteyenlerin de işini görüyor.