Ak Parti hükümeti 16 Nisan referandum öncesi, kesenin ağzını açtı..

Memur emeklilerine referandum öncesi EK İKRAMİYE müjdesi verdi.

27 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile 7 Ocak 2015'ten önce 30 yıldan fazla çalışarak emekli olan memurlara ek ikramiye ödenecek.

İkramiye 30 yılın üzerindeki her tam 1 yıl için verilecek. Hak sahiplerine, dul ve yetimlerine bu kapsamda 1 yıl yani 27 Ocak 2018'e kadar başvuru süresi tanındı.

Yasaya göre; 1 yıllık süre içinde başvuru yapmayanlar hakkını kaybedecek. Başvuru yapanlara ise ikramiyenin 7500 lira kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 'üç ay içinde peşin' yatırılacak.

Kalan tutarın ödemesi ise kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayında yapılacak.

2017 Ocak ayı sonu itibarıyla başvuruları almaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ikramiyeleri ödemeye hazırlanıyor.

SGK,tüm başvuruları 15 Mart Çarşamba gününe kadar değerlendirecek,değerlendirme sonucunda uygun bulunan tüm memur emeklilerine ve hak sahiplerine bu ay veya en geç Nisan'da toplu ödeme yapacak.

Ödeme, emekli olunan tarihteki maaşa göre yapılacak. Emekliye yatacak en düşük ikramiye 100 lira olacak. Eğer 30 yılın üzerindeki süre 2 yıldan fazla ise her 1 yıl 50 lirayla çarpılarak ödenecek.

Yakın tarihte emekli olan daha fazla, 2000'den önce emekli olan ise daha az ikramiye alacak. Örneğin; 37 yıl çalışan bir memur 2200 gösterge ile 1 Ocak 1955'te emekli olsun. Bu emekliye normalde her 1 yıl için 10 lira ikramiye ödenecekti.

Ancak yasaya eklenen madde ile yıllık ek ikramiye en düşük 50 lira olarak belirlendi. Buna göre 7 yıl için 350 lira ödenecek. Ocak 2014'te emekli olan aynı durumdaki emekliye ise 14 bin 280 lira verilecek.

Dava açan ve davaları henüz sonuçlanlanmamış olan emekli ile hak sahiplerinin ek ikramiyesi, dava öncesi SGK'ya yapılan başvuru tarihi dikkate alınarak işletilecek ve yasal faiziyle ödenecek.

Ben, memur emeklilerinin 30 yıl üstü hizmetine karşılık gasp edilerek, bu güne kadar ödenmeyen emekli ek ikramiye tutarlarının referandum öncesi ödenmesini manidar buluyorum.

SSK işçi emeklileri çalıştıkları hizmetlerin karşılığını alıyordu, memur emeklileri ise, yasa uyarınca 30 yıl üzeri hizmetlerinin karşılığını alamıyordu.

Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkının tanınması sonucu, 37 yıl hizmeti olan emekli bir memurun Anayasa mahkemesine dava açarak, 30 yıl üzeri 7 yıllık hizmetinin ek ikramiye tutarının kendisine ödenmesini istedi.

Yüce Anayasa mahkemesi de, oy birliğiyle verdiği karar ile emekli memurun bu talebini haklı buldu ve Ak parti hükümetine emekli memurların mağduriyetini gidermesini sağlamak için yasa değişikliği yapmasına hükmetti..

AK Parti hükümeti de, Anayasa mahkemesinin kararına uyarak, yasa değişikliği yaptı.

27 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile 7 Ocak 2015'ten önce 30 yıldan fazla çalışarak emekli olanl memurara ek ikramiye ödenecek..

Yani AK parti hükümeti, Anayasa mahkemesinin kararı uyarınca, memur emeklilerinin 30 yıl üzeri hizmetlerinin karşılığını ödeyecek..

Ama tümünü peşin ödemeyecek..

Taksitle ödeyecek..

Şöyle ki ;

Memur emeklisine ek ikramiye olarak ödenecek tutar 7 bin 500 liranın üzerinde ise, bir yıl sonra yasal faiziyle ödenecek..

Oysa, Ben de, 11 Aralık 2014 tarihinde yaş haddinden zorunlu olarak emekliye sevk edilen bir memur emeklisi olarak ; ek ikramiye mağduru idim..

Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girmesinin ardından SGK'na başvuru yaparak, 30 yıl üzeri 10 yıllık hizmetimin karşılığı olarak, emekli ek ikramiye tutarının tarafıma ödenmesini talep ettim.

Ancak,SGK yürürlüğe giren yasadan önce yani 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olduğumdan dolayı, talebimi redetti.

Ben de, "Hak ihlali " olduğu gerekçesiyle, İstanbul İdari Mahkemesine SGK aleyhine dava açtım.

İdari Mahkemesi de, açtığım dava sonucu, beni haklı buldu. 30 yıl üzeri 10 yıllık hizmetimin karşılığı olarak, emekli ek ikramiye tutarının tarafıma ödenmesine hükmetti.

SGK da, mahkeme kararına uyarak, ek ikramiye tutarının tamamını bana peşin olarak ödedi.

Benim gibi hak aramasını bilen emekli memurlar, idari mahkemelere koşarak dava açtılar..

Dava açan emekli memurlar, mahkeme kararı uyarınca, 7 Ocak 2015 tarihinden itibaren sonra, emekli ek ikramiye tutarlarına kavuştular..

Dava açmayan memurlar da, AK Parti hükümeti tarafından yapılan yasa değişikliği uyarınca, şimdi Nisan ayı içerinde emekli ek ikramiye tutarlarına kavuşacaklar..