MADENCİNİN İŞSİZ İLK GÜNÜ
Zonguldak'ta, Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle üretimi durdurma kararı alan 22 özel maden şirketi arasında yer alan Er-Aş Madencilik'te çalışan 41 yaşındaki Ergin Berber, işe gitmediği ilk günü evinde 2 çocuğuyla geçirdi.
Eşinin evlere temizliğe giderek aile bütçesine katkı yaptığını belirten 12 yıllık maden işçisi Ergin Berber, işsiz kalmasına rağmen işvereni anladığını söyledi. Yasanın madencinin lehine olduğunu bildiğini, ancak işçi ve işverenin de bir bütün olduğunu ifade eden Berber, "Devlet buna bir çözüm bulsun" dedi. En son dün gündüz vardiyasında işe gittiğini, bugün ise işyerinden gelmemelerinin istendiğini ifade eden Berber, şöyle konuştu:
"Biz şimdi ne yapacağız? Çoluk, çocuk var. Giderlerimizi kim karşılayacak? Devletimiz çalışma saatlerini 6 saate düşürdü. İşçi için güzel ama bunun güzel olmayan tarafları da var. Bugün işveren üretim yapamazsa o kadar gideri nasıl karşılayacak? Devlet bizim ücretimizi verebilecek mi, veremeyecek. Her işe gitmediğim gün benim için zarar. Bunun altından nasıl kalkacağız? Başka bir işimiz de yok. Akşama kadar evde bekliyoruz. Bu yaştan sonra başka bir iş düşünemiyorum. Ya bu madenciliğe devam edeceğim ya da göç edeceğim ya da babama, 'Benim çocuklarıma sen bak.' Benim şartlarım bunu gösteriyor."
Evde işsiz geçirdiği ilk günün kendisi için kötü olduğunu belirten Berber, "Çocuklarım okula gidecek. Nasıl gidecekler bilmiyorum. Yüzlerine bakamıyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI