ZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, Torba Yasa ile maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durduran 22 özel maden şirketinin şu ana kadar 2 bin işçinin çıkışını verdiğini, bir hafta içinde bu rakamın 4 bin 200'ü bulacağını söyledi.
Kentteki özel maden şirketlerinden en fazla işçi çalıştıran Demir Madencilik'in de ağabeyi ile birlikte sahibi olan Salih Demir, özel maden şirketlerinin yeni yasadan doğan sıkıntılarının halledilmesi, yeniden bir yapılandırma yapılması durumunda üretime devam edebileceğini söyledi. Bu yapılmazsa devlete karşı gelecek durumda olmadıklarını ifade eden Demir, şöyle dedi:
"Bir iyileştirme olmazsa, şu anda ocakları ayakta tutmak için çalışan 300-400 kişinin de yıl sonu çıkışı verilip ocaklar kapatılacaktır. Yeraltında 500-600 milyon civarında yatırım var. Bu yatırımın heba olması gündeme gelecek. Kapatılan bu ocaklara 3-4 ay girilmediği taktirde ocaklar çökecek, su basacak, gaz basacak. TTK, tekrar ihale yapsa, buraları başka firmalar alsa bu kömüre ulaşmak için aynı parayı tekrar harcayacak. Bu da Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesine zarar verecek."
Demir, Soma'da olduğu gibi Zonguldak'ta da Türkiye Kömür İşletmeleri modelinin uygulanmasını, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun 1 kalorilik kömürü ürettiği maliyetin yarı fiyatına devletin kendilerinden kömür almasını istediklerini söyledi. Taleplerini iletmek için Vali Ali Kaban ve bazı milletvekillerinin dışında muhatap bulamadıklarından yakınan Demir, şöyle konuştu:
"Bizi muhatap alacak kimse yok. Bu yüzden, kanunda değişikliğe gidilmeyecek veya işveren lehine bir yaptırım yapılmayacak diye düşünüyoruz. Üretimi durdurmamız ve işçilerin çıkışlarını vermemizde acele etmemizin sebebi de bu. Bir muhatap bulabilsek ve '2-3 ay sonra inceleyeceğiz, tekrar bir kanun çıkartabiliriz veya sizin için şunu yaparız veya yapmayız' denilse biz de ona göre yol haritamızı belirleriz. Ya tamamen kapatırız ya da başka işlere yöneliriz veya kısmi üretime devam ederiz. Ancak şu anda her şey belirsiz olduğu için mecburen işçi çıkışı vermek zorunda kaldık."
Demir, saha sahipleri olarak devlete karşı gelme gibi bir düşüncelerinin olmadığını, ancak işçilerin eylem yaparak haklarını aramalarını anlayabildiğini söyledi. Demir, "Ekmeklerinden oldular, bunu da yapacaklar. Okullar açıldı, maaşlarını alamayanlar var. Önümüz bayram, o zamana kadar belki maaşlarını da alamayacaklar. Biz maden sahipleri olarak böyle bir eylem kararı almamız mümkün değil. Eğer hükümet taleplerimizi yerine getirmezse, yeraltı madenciliği bitmiş olacak. Ama yarın bir cesur yürek gelir de bütün ocakları alır tekrar çalıştırmaya geçer onu bilemeyiz. Ama mevcut şartlarda firmalar açısından yeraltı madenciliği serüveni bitmiş olacak" diye konuştu.
2012'den önce özel maden şirketleri olarak yılda 1 milyon tona yakın kömür üretirken, 2013-2014'te 350 bin ton üretim yaptıklarını hatırlatan Demir, "Bunun nedeni Çatalağzı Termik Santrali'nin kömür alım politikasıydı. Özel sektör, eğer önü açık olursa, kömürü satacağı yer olursa 1 milyon ton kömür üretir ve işçi sayısını da ikiye katlar" dedi.

FOTOĞRAFLI