MANİSA'nın Şehzadeler ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, yaş üzüm hasadının başlaması ile üreticilere uyarılarda bulunup, mahsüllerini ihtiyaçları kadar satmalarını önerdi. Saklayacak yeri olmayan üreticilerden tüccara gidip üzümünü düşük fiyata vermemelerini isteyen Kaçire, isteyenlere depo temin edebileceklerini de söyledi.
Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Türkiye'de üzümün yüzde 95'ini üreten Manisa'da üzüm hasadının başladığını belirtti. Yaş üzüm üreticisinin dört gözle beklediği Rusya'ya ihracatın da hasatla birlikte başladığını dile getiren Kaçire, "Ama ihracaat henüz tam kapasiteli açılmış değil. Geçmişte günde 100 TIR civarında üzüm gidiyordu. Şu an gönderilen üzüm ise 35-40 TIR kadar. Ama önümüzdeki günlerde tam kapasite ihracaat olacağından eminim" dedi.
Bağlarda görülen dolu ve don olayları nedeniyle rekoltenin etkilendiğine dikkati çeken Kaçire, bu yıl üzümün az olduğunu kaydetti. Verimin az olmasına rağmen üzümün altın yılını yaşayabileceğinin altını çizen Kaçire, şöyle dedi:
"Rekolteyi yüksek göstererek fiyatları düşürmeye çalışanlara üreticimiz inanmasın. Verim bu sene çok düşük. TARSİM'in yaptığı hasar tespiti yüzde 50'nin üzerinde. Bizim üzüm rekoltemiz genelde 300 bin ton. Yüzde 50'si hasar görürse geriye 150 bin ton kalır. Rekolte tespitini yapıp yakında açıklayacağız."
"ÜRETİCİ İHTİYACI KADAR SATSIN"
Fiyatları arz- talep dengesinin belirleyeceğini vurgulan Kaçire, üzüm üreticilerine uyarılarda da bulundu. Saklayacak yeri olmayan üreticinin para kazanması için tüccara gidip üzümünü düşük fiyata vermemesi gerektiğini belirten Kaçire, şöyle konuştu:
"Üretici, ihtiyacı ne kadar ise o kadar üzüm satacak. Bir takım işletmelerin sakalayacak yeri olmayan üreticilerin üzümlerini toplamak için kasa dağıttığını duyuyoruz. Üretici buna kanıp üzümünü vermesin aksi takdirde fiyatı düşer, para kazanamaz. Üretici elindeki üzümün tamamını saklayacak yeri olmadığı için verirse tüccar bunu menfaate çeviriyor. Fiyat yükseltmiyor. Ama tüccarın elinde üzüm olmazsa, aramaya başlarlarsa o zaman mahsül para etmeye başlıyor. Üretici elindeki üzümün kıymetini bilsin. Üretici, ürününe sahip çıkarsa para kazanabilir."
Üreticinin üzümünü elinde tutması için depo sağlayabileceklerini belirten "Yeri olmayan çiftçilerimiz bize müracaat etsinler, depo temin ederiz" diye ekledi.

FOTOĞRAFLI