İSTANBUL, 30 Ocak () - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamaları dolardaki yükselişe hız kazandırdı ve ABD para birimini 2.4456 lira ile yeni zirveye taşıdı.

Zeybekci, dolar kurunun yükselmesinin Türkiye'de faiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "erken faiz indirimi" sinyalini veren açıklamalarının ardından hızlı tırmanışla önceki gün 2.4188 lira ile rekor kıran dolar, bugün öğle saatlerinde de 2.43 liraya çıkarak yeni rekor düzeye yükseldi.

Dolar Zeybekci'nin sözleriyle 2.45 liraya doğru hareket ederken, euro da 2.77 liraya dayandı. Yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de 2.60 düzeyini geçti.

Başçı, enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması halinde, 24 Şubat'taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisinin yanında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomideki gelişmelerin olumlu olduğuna vurgu yaparak faiz artırımlarına bu yıl başlama planlarında bir değişiklik olmadığını açıklaması da dolardaki tırmanışı hızlandırıyor.