Gülseli Kenarlı / İstanbul, 26 Mart () - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de "mutlaka" yerli otomobil üretileceğini vurguladı ve "Türkiye o cesur adımı mutlaka ve mutlaka atabilecektir" dedi.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) 40. yılının kutlama töreninde bir konuşma yapan Zeybekci, “Otomotiv sanayisinde, diğer sanayi branşlarında bize geldiğiniz her anda, dedik ki, ‘bizim çıkarmış olduğumuz teşvikler ve desteklerle ilgili kurallar hiçbir ilahi kanun değil, dokunulmaz değil, gelin ne istiyorsanız bize anlatın, bizi ikna edin. Biz onu size özel ceket haline getiririz’. Aynı şeyi tekrar ediyorum, gelin ne istiyorsanız bize söyleyin, ne gerekiyorsa bize anlatın, ikna edin. Bize size özel ceket haline bunu mutlaka ve mutlaka getirmekten çekinmeyiz. Bizim işimiz bu. Eğer hizmetkar devlet diyorsak bunun birinci fonksiyonlarından bir tanesi de bu.”

“OTOMOTİV BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLER, BÜTÜN SEKTÖRLERİ DİSİPLİNE EDER”
Zeybekci, otomotivcilere seslenerek, “Burada sizlere tereciye tere satacak değilim. Baktığımız zaman gördüğümüz şu; bir otomobil dediğiniz zaman, otomobil arkasında yüzlerce ayrı sektörü harekete geçirebilen biz özelliğe sahip” dedi ve ekledi:

“Her alanda yani benim mahallemdeki bakkala kadar etki edebilen bütün sektörleri bir anda harekete geçirebilen bir özelliğe sahip. Türkiye’de teknoloji anlamında da gerek eğitim alanlarında gerekse teknoloji alanlarında birikimi, kümelenmesi, uzmanlaşması, o sektörlerin elektronikte, plastikte aklınıza gelebilen tekstilde, konfeksiyonda, tasarımda, dizaynda her alanda gelişmeleriyle, gittiği geçtiği her yerde pozitif tortu bırakan bir özelliğe sahip. Her alanımızı etkiliyor. Savunma sanayinde böyle bir şey vardı teknoloji anlamında, bir de otomotivde böyle bir şey vardır. Bütün sektörleri etkiler, bütün sektörleri disipline eder.”

EŞ DEĞER PARÇA KULLANILABİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA
Türkiye’nin bugün Avrupa Birliği ile 1996  yılında imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşmasından sonra, tüm kalitelerinde, kurumlarında disiplin eden bir hale geldiğini ve bunun en önemli lokomotiflerinden biri tanesinin de otomotiv sanayi olduğunu ifade eden Zeybekci şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bu sektörde kendine öz güveni geldi. Bu alanda kendine öz güveni geldi, tekstil ve konfeksiyon, hazır giyim, moda, tasarım da kendine öz güveni geldi. Türkiye bir de tarımın ve gıdada çok önemli bir noktaya geldi, inşaat sektöründe de moda ve marka haline geldi. Özgüvenin başladığı en önemli yerlerden bir tanesi de Türkiye’nin kendi otomobilini üretebilmesi. Türkiye’nin kendi otomotivini üretebilmesinde ki en önemli göstergelerden bir tanesi de şu anda bir motorlu araç için her şeyi üretebilir bir hale geldi. İş makinalarından traktöre kadar. Otomotivde yüzde 100 tüm parçalarını, farklı farklı araçların belki, üretebilir hale geldi. İnşallah yakın bir gelecekte de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Sayın Fikri Işık Bakanımızın’da bu alanda yapmış olduğu çok önemli. Yakın bir gelecekte eş değer parça ile ilgili de yapmış oldukları bir çalışma var. Bununla ilgili de her halde Türkiye’de eş değer parça kullanılabilmesiyle ilgili yaptıkları bir çalışma var.”

“BU DONANIM ARTIK TÜRKİYE’DE VAR”
Zeybekci, “Yerli dizel motor üretimi ile ilgili yapılan bir çalışma var. Türkiye’nin bugüne kadar, kendi markasıyla, kendi dizaynıyla, tasarımıyla, teknolojisi ile bir otomotiv üretimi araba üretimi hayali de var" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye bunu gerçekleştirecektir çünkü bu donanım artık Türkiye’de var. Bu bir teknoloji meselesi değil artık. Bu bir ustalık veya mühendislik meselesi değil. Bu sadece ve sadece bir ekonomi meselesi. Bunun  kurgulanması gerekiyor. Türkiye bununla ilgili ekonomi ile endişeleri veya ekonomi ile ilgili faktörleri kurguladığında bunun senaryosunu ve similasyonunu yaptığında bu yerli otomotivi çok kolay bir şekilde üretebilecek. Gün gelip bununla ilgili de inşallah Türkiye o cesur adımı mutlaka ve mutlaka atabilecektir. Sizlerden özellikle istirhamım şu; ne olur Türkiye’ye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inanın, güvenin, yatırma devam edin.”