Io Chokona / Atina, 4 Ağustos () - Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB), Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Birliği'nden oluşan Troyka temsilcileriyle öngörüşmelere başlayan Yunanistan ekonomi yönetimi, yeni kredinin ilk dilimini 20 Ağustos'tan önce almayı hedefliyor.

Yunanistan’ın Maliye Bakanı Euklidis Tsakalotos, Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis ve Yunanistan Ekonomi Kurulu başkanı Yiorgos Huliarakis, yarın başlayacak yeni tur görüşmeler öncesinde, Troyka temsilcileri ile kaldıkları otelde bir araya geldi.

Görüşmelerde, bankaların ESM kredisiyle işletme sermayelerini yenilemeleri ve Kamu-Özel Mülkü Değerlendirme Fonu’nun önceden belirlenen kamu varlıklarının özelleştirme programı ve gelişmenin sağlanması için gereken gelirler tartışılacak. Troyka, Yunanistan hükümetinden, toplam 50 milyar euro değerindeki kamu servetinin ”kumbara” nitelikli bir fonda toplanmasını talep ediyor. 

Troyka ile hükümet arasında yarın başlayan görüşmelerde öncelikle bugüne kadar yapılan ilk etap görüşmelerden çıkan sonuçlar yeniden gözden geçirilecek ve Yunanistan ile alacaklıları arasında bir anlaşmaya varılıp yeni yardım paketine geçilmesine karar verilecek. Olumlu karar durumunda iki taraf da yardım programını içeren yeni memorandumu düzenlemeye koyulacaklar.

Yunanistan hpükümeti görüşmelerde varılacak anlaşmanın 18 Ağustos’ta Avrupa Senatosu’nda onaylanabilmesi için 12 Ağustos’a kadar tamamlanmasını istiyor. Varılacak anlaşmanın 18 Ağustos'ta onaylanması durumunda, Yunanistan, 20 Ağustos’ta AMB’ye, Yunanistan devlet tahvillerinin karşılığı olarak ödemesi gereken 5 milyarlık euro krediyi alabilecek. Taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda alınacak kararlar 2018’in sonuna kadar uygulanacak.