TÜRKİYE'de kırmızı mercimek üretiminin gerilemesi üzerine Yozgat'ta üretimi artırmak üzere deneme amaçlı ekim yapıldı. 10 dekar alanda 4 çeşit ekilişi yapılan kırmızı mercimekten bölgeye uygun olanı belirlenerek, çiftçilerin ekim yapmaları için teşvik edilecek.
Türkiye'de 2004 yılında 480 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi, geçtiğimiz yıl 395 bin tona kadar geriledi. Bunun üzerine iç piyasa talebinin karşılanması amacıyla kırmızı mercimek ithalatına başlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta kırmızı mercimek ekiliş alanlarını genişletmek üzere harekete geçti. Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması' uygulaması kapsamında hazırladığı kırmızı mercimek üretim alanlarının genişletilmesine yönelik proje, bakanlık tarafından uygun bulunup, hayata geçirilmesi amacıyla mali destek verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen proje dahilinde Musabeyli Köyü'nde belirlenen 10 dönümlük alanda 4 farklı çeşit tohumun deneme amaçlı ekimi yapıldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Orhan Yozgatlı, Ziraat Teknikeri Osman Akarsubaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ziraat Mühendisi Musa Karaçam, Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Muzaffer Avcı'nın da katılımı ile 10 dekar alandan 5 dekara normal, 5 dekara ise anıza ekim yapıldı. 'Kafkas, Ceren, Çiftçi ve Özbek' ismi verilen kırmızı mercimek tohumlarından uygun olanın belirlenip, önümüzdeki yıldan itibaren Yozgat'ta ekiminin yapılması konusunda çiftçilere tavsiye edilip, teşvik edileceği kaydedildi.
YEŞİL MERCİMEKTE ÖNCÜ
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, il genelinde yeşil mercimek üretiminin yaygın olduğunu belirterek, "Yozgat il genelinde geçtiğimiz yıl 14 bin 600 dekar alana yeşil mercimek ekilerek, bin 387 ton ürün alındı. Yurt genelinde yeşil mercimek ekilişinde 3'üncü, üretimde ise 4'üncü sırada yer almaktayız" dedi.
Ülke genelinde kırmızı mercimek üretiminde ciddi düşüşlerin yaşandığını hatırlatan Özdemir, Yozgat'ın yeşil mercimek üretiminde ülke genelinde ilk sıralarda bulunmasına karşın, kırmızı mercimek konusunda gerilerde olduğunu söyledi. Özdemir, Yozgat'ta geçtiğimiz yıl 650 dekar alanda kırmızı mercimek ekiminin yapıldığını, yurt genelinde yaşanılan düşüşleri dikkate alarak, Yozgat'ta da kırmızı mercimek üretimini yaygınlaştırmak ve artırmak üzere proje hazırladıklarını ifade etti. Özdemir, "Kırmızı mercimek talebini karşılamak üzere hazırlanan proje kapsamında 10 dönümlük alanda deneme amaçlı ekim yapıldı. 5 dönüm alanda normal, 5 dönüm alanda ise anıza doğrudan 4 çeşit kırmızı mercimek ekim gerçekleştirildi. Bu ekilişler sonunda Yozgat yöresine uygun tohumlar belirlenip, bölge çiftçisine kırmızı mercimek ekimi yapmaları konusunda tavsiyede bulunulup, teşvik edilecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI