Yozgat’ın Yerköy ilçesi 100. Yıl Sanayi Sitesi'nde üretilen tarım aletleri Türkiye’nin çeşitli illerine gönderiliyor. İlçede zirai aletleri üretimi yapan Çelebi Tanış, küçüklüğünden beri uğraştığı ziraat aletleri yapımını geliştirerek sektörde adından söz ettiriyor. Türkiye'de sabit kazayağı üretimi yapıldığını ifade eden Tanış, zirai aletleri üretiminde Yerköy ve Türkiye genelinde ilk ve tek piston katlamalı üçlü şase kazayağı üretimini kendilerinin imal ettikleri kaydetti.

    1967 yılından bu yana sanayi sitesinde küçük bir atölyede tarım aletleri üretimine başladıklarını söyleyen Tanış, "1967 yılından itibaren gerek ben gerekse çocuklarım olsun zirai aletler üretimi ve imalatı yaparak geçimimizi sağlamaktayız. Malum Yerköy ilçemiz tarım konusunda en verimli topraklara sahip bir konumdadır. Ülkemizde her alanda olduğu gibi tarım aletlerinde de gelişim yaşanıyor. Biz de bu gelişime ürettiğimiz farklı farklı aletler ile katkı sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

    Hasan Hüseyin Kaya isimli çiftçinin kendisinin projesini çizerek bu kazayağını üretip üretemeyeceğini sorduğunu ifade eden Tanış, "Hasan Hüseyin Kaya, kağıt üzerinde bizlere aklındaki kazayağı örneğini bizlere çizimli şekilde gösterdi. Bizlerde gerekli incelemeler sonunda müşterimizin istemiş olduğu kazayağı imalatını gerçekleştireceğimizi belirtik. Bize verilen süre içerisinde Türkiye'de ilk ve tek olan 4 metre 60 santimlik piston katlamalı üçlü şase kazayağının imalatını yaparak teslim etmiş bulunmaktayız."diye konuştu

    Yerköy dışında diğer il ve ilçelerde bulunan çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda tüm zirai aletlerinin üretimini yaptıklarını anlatan Tanış, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İş yerimizde, kazayağı, kazayağı bileği, tırmık, pulluk gibi bilimim tarım aletleri yanı sıra çiftçilerimizin istek ve doğrultusunda farklı ölçü ve özelliklerde tarım aletleri üretimi yapmaktayız. Bunların yanı sıra çiftçimiz bizlere kendilerine özel tarım aletleri istedikleri takdirde belirtilen doğrultuda üretim yapmaktayız."

    Yerköylü çiftçi Hasan Hüseyin Kaya ise aklından geçen piston katlamalı kazayağının birebir aynısını yapıldığını belirterek, "Yerköy'ün Aşağı Elmacılı Köyünde ikamet etmekteyim, gerek ben gerekse çocuklarım ile birlikte tarım ve hayvancıkla geçimimizi sağlamaktayız. Her yıl bin dönüme yakın tarım arazisini ekip biçmekteyiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda seneye ekimini gerçekleştireceğimizi arazilerin işlenmesi için kazayağı ile sürmek için hazırlanıyoruz. Bu yıl gerek arazilerimizin çokluğu, gerekse zaman kaybının fazla olmaması için aklımdan geçen piston katlamalı kazayağı örneğini Çelebi Tanış Ustamıza tarif ettim. Ustamız, bana aklından geçen kazayağını yapabileceğini belirterek bir hafta içerisinde tamamlayıp teslim etti." şeklinde konuştu.