(Tarih düzeltildi.)

İSTANBUL, 17 Eylül () - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithalat kısıtlamalarının, ayakkabı sektöründen sonra el ve ev aletleri, elektronik eşyalar ve mobilya sektörlerinde uygulanacağını söyledi.

Ayakkabı Sanayicileri Derneği yönetim kurulu üyelerinin ziyaretinde konuşan Zeybekci, 2 Ağustos'ta yürürlüğe giren ithalat kısıtlamalarıyla yıllık yaklaşık 1 milyar dolarl olan ayakkabı ithalatının, ithalatı önleyici tedbirlerin ardından orta vadede yüzde 40 azalmasını beklediklerini söyledi ve ekledi:

"Ayakkabıyla başladığımız bu uygulama diğer sektörlerde de artarak devam edecek. İlk aşamada belki el aletleri-ev aletleri gruplarında çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunun arkasından elektrikli aletler, elektronik, mobilya geliyor. Böyle bir süreci hızlı bir şekilde takip ediyoruz."

ENFLASYONU YUKARI KALDIRABİLİR"

İthalat daraltıcı önlem alınan sektörlerde ilk aşamada fiyatlarda yükseliş yaşanabileceğini söyleyen Zeybekci, "Belki bazılarının yorumladığı gibi ilk aşamada enflasyonu yukarı da kaldırabilir ama bizim için önemli olan büyüme, bizim için önemli olan milli sanayimizin oluşmasını sağlamak" diye konuştu. 

İthalata ek vergi kararını değerlendiren Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çelik de kararın sektörde memnuniyetle karşılandığını belirterek, sektörde yerli üretime yönelik hareketlilik başladığını belirterek, "Özelikle ithal olarak getirilen bazı yabancı firmaların Türkiye'de üreticilerle temasları var. Önümüzdeki yıllarda sektörde yüzde 30 büyüme ve 2023 için 2.5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" dedi.

Resmi Gazete'nin 2 Ağustos tarihli sayısında yer alan ithalat rejimi kararıyla, ayakkabı
ithalatında gümrük vergileri yeniden belirlenerek, deri ürünlerde çift başına minimum 3 dolar olan gümrük tarifesi 5 dolara çıkartıldı, menşeine göre yüzde 10-50 ek gümrük vergisi getirildi.