Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye'de iş ve ticaret ahlakında bozulma olduğunu belirterek, “Cuma hutbelerinde tuvalete girerken sağ ayak, sol ayak meselesi yerine dürüstlük konuşulmalı. Sakız çiğnemenin oruç bozması kadar, yoksulluğun, yolsuzluğun, adaletsizliğin de oruç bozduğu söylenmeli. Vergi kaçırmanın cuma namazını kaçırmak kadar önemli olduğu anlatılmalı" dedi.
ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısının gündemini 24 Kasım Öğretmenler Günü, ticari ahlak, Antalya'da yapılan B-20 ve G-20 zirveleriyle, kent ve ülke ekonomisine ilişkin konular oluşturdu. Toplantıya ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.
G-20'NİN BAŞKA BİR İLDE YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ
G-20 ve B-20 zirvelerinin Antalya'da başarıyla organize edildiğini aktaran ATSO Başkanı Davut Çetin, bu organizasyondan gurur duyduklarını söyledi. Dünyanın her yerinde Antalya isminin duyulduğunu kaydeden Çetin, “Antalya'nın organizasyon ve güvenlik başarısı böylece en üst düzeyde kanıtlanmıştır. Bu zirve için başka illerin adı da geçiyordu ama Antalya dışında başka yerde yapılması mümkün değildi. Paris katliamı olmasaydı, Antalya'ya ilgi daha fazla olurdu, belki liderleri bir golf oynarken veya Aspendos gibi tarihi bir mekanı ziyaret ederken de görebilirdik. Keşke imkan olsaydı, Aspendos'ta bir konser olsaydı, liderler EXPO alanını görseydi, müthiş bir tanıtım olurdu, ama bu kadarı da büyük bir olaydır" dedi. G-20 ve B-20 gündeminin Türkiye'de gerekli düzeyde konuşulmadığını da söyleyen Çetin, oysa G-20'de küresel ticaret, vergileme, yolsuzlukla mücadele, çevre korunması gibi birçok konuda kararlar alındığını hatırlattı.
EN BÜYÜK SORUN TERÖR VE DURGUNLUK
ATSO'nun hafta sonu yapılan eğitim çalışmasında işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu yılki üçüncü anketi de açıklayan Başkan Çetin, satışlar ve alacak tahsilatındaki olumsuz tablonun sürdüğünü kaydetti. Çalışan sayılarının azaldığı, kredi kullanımınınsa arttığını belirten Çetin, sektörlerin en önemli sorununun iç pazardaki durgunluk ve siyasi istikrarsızlık olduğunu, en önemli riskin ise terör olarak görüldüğünü dile getirdi. Çetin, "Terör, ekonomiyi ve turizmi doğrudan etkileyecek bir risk. Ankette, önümüzdeki yıl için beklentiler ise çok olumsuz değil, büyüme beklentisi yüzde 3 civarı, dolarda artık çok ciddi artışlar beklenmiyor. Sadece enflasyonda tahminler yükselmiş, çift haneli enflasyon beklentisi ortaya çıktı. Çünkü hem maliyet artışları, hem de asgari ücret beklentisi var. Sonuç olarak durgunluk, tahsilat, maliyet artışı sorunları ciddi boyutta devam ediyor" diye konuştu.
ÖĞRETMENİN DURUMU İÇLER ACISI
Eğitim reformunun önemini bir kez daha hatırlatan ve Türkiye'nin en zayıf yönlerinden birinin de eğitim sistemi olduğunu vurgulayan Çetin, bir sendikanın yaptığı ankete göre öğretmenlerin üçte birinin özel ders verdiği, yüzde 21'inin çiftçilik yaptığı, boya badana, tamirat işleri, taksicilik, garsonluk yapanın dahi olduğunu hatırlattı. Çetin, "Anketi tam okuduğunuzda içinizin acımaması mümkün değil. Eğitim sisteminin bitmiş olduğunu biliyorduk, ama bu anket sonucu, tuzu biberi oldu. Konu sadece öğretmenlerimizin sıkıntıları değil. Öğretmene değer vermeyen, iyi öğretmen yetiştirmeyen bir ülkede eğitim de kötü olur" dedi.
ETİK KURUL OLUŞTURULACAK
Ticaret ahlakı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin, meclis üyelerinin katılımıyla yapılan anket ve grup çalışmasında 'Ticaret Ahlakı' konusuna çok önem verildiğinin görüldüğünü söyledi. Bu konunun ilk kez bu kadar öne çıktığını anlatan Çetin, 'Etik Kurul' kurulması önerisi geldiğini, bu kez bu kurulu mutlaka kuracaklarını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da geçtiğimiz günlerde bir Etik Kurul kurduğunu belirten Çetin, “Demek ki, ihtiyaç artıyor. Gerçekten Türkiye'de iş ahlakında, ticaret ahlakında bozulma olduğu açık. Bu konuda hem eğitim sisteminde hem dini alanda hem de hukuk alanında önlemler gerekiyor. Eğitim sistemimiz iyi insan olmayı öğretmeli. Hukuk sistemimiz sadece büyük suçları değil, etik dışı davranışları da caydırıcı olmalı" dedi.
ÇARPICI ÖRNEKLER
Cuma hutbelerinde ticaret ahlakının konuşulması gerektiğini aktaran Çetin, “Tuvalete girerken sağ ayak, sol ayak meselesi yerine dürüstlük konuşulmalı. Sakız çiğnemenin oruç bozması kadar, yoksulluğun, yolsuzluğun, adaletsizliğin de oruç bozduğu söylenmeli. Vergi kaçırmanın cuma namazını kaçırmak kadar önemli olduğu anlatılmalı. İslam dininde dedikodu yapmanın insan eti yemek metaforu ile yasaklandığı anlatılmalı. Türkiye'de artık aynaya bakmıyoruz, yaptığımızın farkında değiliz. Değerler kaosu yaşıyoruz. O onu yaparsa ben de bunu yaparım düşüncesi yayıldı. Bunun bir yerden geriye çevrilmesi gerekiyor. Bir Etik Kurul, bize doğruları hatırlatsa bile yeterlidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI