MANİSA'da rekoltedeki düşüş nedeniyle hasadın hemen ardından hızla yükselen kuru üzüm fiyatları, alıcılar başka ülkelere yönelince düştü. Ürününü satmayıp bekletenler her yılın aksine zarar etti.
Don ve doludan zarar gören üzümde rekoltenin düşük olmasıyla birlikte hasatların hemen ardından fiyatların yükselmesi üreticiyi mutlu etti. Ancak, fiyatlardaki artış yurt dışındaki alıcıları başka pazarlara yönlendirdi. Borsada 6.5 liraya yükselen ekirdeksiz kuru üzüm fiyatları son günlerde 4 lira 20 kuruşa kadar geriledi.
Manisa Ticaret Odası Başkanı Sadık Özkasap, fiyatlar yüksek olduğu için ürününü satmayan elinde tutan üreticinin fiyatlardaki düşüş ile birlikte zarar ettiğini söyledi. Özkasap, şöyle konuştu:
"Don ve dolu olaylarıyla birlikte tahmini rekolte 190 binlere düştü. Sezona girerken de fiyatlar 6 lira 50 kuruşa kadar çıktı. Organik üzüm ise 9 lira oldu. Üzüm fiyatlarındaki yükselme yeni ürüne kadar devam etti. Yurt dışındaki alıcı İran pazarına ve Amerika'da kendi pazarlarına yönelmeye başladı. Şuanda elinde üzümü olanlar üzüntü içinde. Bazıları pişman. 'Keşke biz bu üzümümüzü sezonda satsaydık, bugüne kadar beklemeseydik' diyorlar. Bugünün üzüm fiyatları önümüzdeki yıl fiyatları için de öngörü olacaktır. 'Üzüm bu sene çok az, 6 liradan 7, 8 liraya çıkacak' diye bekleyenler zarar etti. Üretici kendi hesabına bakarak fiyata kanaat etmeli. Geçen senenin fiyatlarını da göz önüne alarak karar vermeli."
FİYATLAR DÜŞTÜ, OKUL ÜZÜMÜ GÜNDEME YENİDEN GELDİ
Rekoltenin düşük olması ve fiyatların yüksek olması nedeniyle iptal edilen okul üzümü projesi fiyatların düşmesinden sonra tekrar gündeme geldi. Borsa Başkanı Özkasap, okul üzümü projesi için milletvekilleri ile temasa geçtiklerini anlatırken  şöyle dedi:
"Türkiye'de kişi başı üzüm tüketimi 250-300 gram civarında. Bu çok düşük bir rakam. Farkındalık yaratmak için okul üzümü projesi için büyük mücadele verdik. Üzüm fiyatları yüksek olduğu için bu proje devreye girmedi. Biz en son geçtiğimiz ay milletvekilleriyle yaptığımız görüşmede üzüm fiyatlarında düşüş olduğunu ve en azından ikinci yarıda okul üzümü projesinin devreye girmesi gerektiğini söyledik. Milletvekilleri de bu konuda çalıştıklarını ve bize döneceklerini söyledi. Ancak şu zamana kadar bir dönüş olmadı. Proje kapsamında 60 bin ton üzümün okullara dağıtılması kararı Bakanlar Kurulu'ndan Başbakan'ın imzasıyla geçti. Okul üzümü projesi devam ederse üzüm piyasasında da denge olacak." 

FOTOĞRAFYI