Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA (Antalya), () - ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde örtüaltı yetiştiriciliği yapan üretici, uçak krizi sonrası Rusya ile gerilen ilişkiler nedeniyle hükümetten başka ihracat kapısı bulmasını istedi.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle Rusya ve Türkiye arasında gerilen ilişkiler, Kumluca'da örtüaltı yetiştiriciliği yapan üreticiyi endişelendirdi. Kriz nedeniyle özellikle yaş sebze fiyatlarının düşeceği korkusuna kapılan üretici, hükümetten başka ihracat kapısı bulmasını talep etti.
'BU SEZON İYİ BAŞLAMIŞTI'
Üretici Selim Bayrakçıoğlu, "Sebze fiyatları çok iyi gidiyordu. İhracat durursa fiyatlar düşer. Çiftçiler olarak mağdur oluruz" dedi. Mehmet Canıtez, "Bu sezon fiyatlar çok iyi başlamıştı. Çok umutluyduk. Uçak krizinden dolayı ihracatın duracağını söylüyorlar. İhracat durursa çiftçiler olarak sıkıntıya düşeriz. Hükümetimizden Rusya'dan başka ihracat kapısı bulmasını istiyoruz" diye konuştu.
'UÇAK SANKİ ÇİFTÇİNİN ÜZERİNE DÜŞTÜ'
Kumluca Komisyoncular Derneği (KUM-SEK-DER) Başkanı Selahattin Okur da tarım sektöründeki krizin büyük olduğunu ve fiyatların yüzde 50 gerilediğini kaydetti. Krizden önce Kumluca Toptancı Hali'nden günde 35 TIR'ın yola çıktığını ve bunlardan en az 20'sinin Rusya'ya gittiğini vurgulayan Selahattin Okur, "Rusya gümrüğü TIR'larımıza giriş yaptırmadı. Bu olayın Türk tarımına çok zararı var. Çiftçimiz zor durumda. Sezon başında çok tatlı bir alışveriş vardı. Düşen uçak sanki çiftçinin üzerine düştü. Karabulutları çiftçinin üzerine yıktı" dedi.
'PANİK YAŞATMAYA GEREK YOK'
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ise durumun çok kötü olmadığına dikkati çekti. 2013 ve 2014'e bakıldığında bugünkü yaş sebze fiyatlarının kötü olmadığını kaydeden Kayhan, şöyle dedi:
"Elbette Rusya krizinin sebze fiyatları üzerinde etkisi olacaktır. Ancak sebze TIR'larımız dün itibariyle başka ülkelere yönlendirilmeye başlandı. Rusya pazarına ümit bağlayıp çiftçilerimize panik yaşatmaya gerek yok. Bu işi çok abarttığımıza inanıyorum. Hükümetimiz gerekli tedbirleri alacaktır. Almaya başlamıştır."

FOTOĞRAFLI