Ömür AVCI/TRABZON,() - ULUSAL Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, bölgedeki ziraat odalarını fındıkta spekülasyon yapmakla suçladı, “Adamların yapması gereken icraatlarla yaptıkları arasında dağlar kadar fark var. 5 yıldır piyasaya katkıları sıfır” dedi.
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları (KFMİB) Birliği Yönetim Kurulu üyesi Sebahattin Arslantürk, fındık hasadının sürdüğü ve piyasada fiyatın 11.5 liraya kadar yükseldiği bugünlerde bölgedeki ziraat odalarına karşı sert suçlamalar yöneltti. Ziraat odası başkanlarının sürekli fındık fiyatıyla ilgili açıklamalar yapmasını eleştiren Arslantürk, şu ifadeleri kullandı:
“Adamların yapması gereken icraatlarla yaptıkları arasında dağlar kadar fark var. Sadece fiyata odaklanmışlar, onun dışında, ‘Bu fındık daha ucuz, daha kaliteli nasıl üretilir’ diye bir adım attıkları yok. Yazık, günahtır. Yaptığınız görevin sorumluluklarını yerine getirin. Ziraat Odaları Kanunu’nda yazan uygulamaları yapın. Sadece spekülasyon yaparak bu piyasaya faydalı olduklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Piyasa kendi fiyatını zaten belirliyor. Fındık şu anda 11-11.5 lira seviyesinde. Bunun bu fiyata gelmesini Ziraat Odaları mı sağladı? Arz- talep yaptı bu işi, bundan sonra da böyle sürecek. Belki fiyat 15 liraya yükselecek, belki tekrar 9 liraya düşecek.”
“KATKILARI SIFIR” 
Arslantürk, piyasanın son 4-5 yıldır arz-talebe göre çalışıp şekillendiğini, her geçen gün de bu sistemin başarısının artarak devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu devamlılığın  içinde ziraat odalarının katkısı sıfır. Odaların katkı sağlamalasını  beklediğimiz şeyler de var. Mesela, don olayı beklenirken en az zarar görmek için ne gibi uygulamalar yapılabileceğini üreticilere anlatmak, bugün ortalama 100 kilogram ürün alamadığımız fındık bahçelerini 200 kilogram ürün alınabilecek şekilde nasıl tesis edilebileceğini göstermek gibi konular üzerinde durulmalıdır. Üretim, toplama, işçilik, harmanlama maliyetlerinin 1 liradan 50 kuruşa nasıl düşürülebileceğinin hesabını kitabını üreticiye anlatması gerekirken fiyat da fiyat. Başka bir şey yok. Böyle şey olmaz. Adamlar boşa kürek çekiyor. Bir kitle de arkalarından gidiyor. Bir kitleyi de karşılarına alıyorlar. Yazıktır. İşi biliyorlarsa, daha iyisini yapabiliyorlarsa buyursunlar, piyasada bir organizasyon yapsınlar. Fındığı alsınlar, satsınlar, üreticilerine ‘onlar böyle yaparken biz böyle yapıyoruz’ desinler. O erkeklik varsa içlerinde buyursunlar, piyasa herkese açık. Onun bunun hakkında konuşarak nereye kadar gidebileceklerini sanıyorlar?  Fındığın üretiminden satışına kadar olan süreçte ziraat odaları konuşmaktan başka hiçbir şey yapmıyor. Yaptıklarını ispat etsinler. Var mı bir şey ortada? Hiçbir şey yok.” 
“2023 HEDEFİNE ŞİMDİDEN VARMAK ÜZEREYİZ” 
Ulusal Fındık Konseyi bünyesinde ziraat odalarının iki temsilcisi olduğunu hatırlatan Sebahattin Arslantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Projeleri olsa yaparlar, sunarlar. Duyururlar, biz de görürüz. Var mı piyasada herhangi bir projeleri? Bakın son 5 yıllık söylemlerine, fiyat dışında başka bir açıklamaları var mı? Sadece fiyatı konuşuyorlar. Yeter artık. Görevinizi yerine getirin. Yapmanız gereken fiyatı konuşmak değil ki. Fiyatı zaten piyasa belirliyor. Vatandaş memnun. Siz vatandaşın memnun olduğu noktada bugünkü oluşmuş şartlara göre, bunun ticaretinin döndüğü noktada yapmanız gereken başka uzun vadeli işleri yapın. Biz artık Türk fındığının dünyaya yetmediğinden bahsediyoruz. Önümüzdeki yıllarda fındık bahçelerinin verimliliğinin mutlak suretle artırılmasından bahsediyoruz. Fındıktan elde edeceğimiz gelir 2.5- 3 milyar dolara doğru gidiyor. 2023 hedefimiz 3 milyar dolarken bu hedefe şimdiden ulaşacağız. O arkadaşların da bu hedefe ulaşırken yapması gereken görevleri yerine getirmeleri lazım. Görev ve sorumluluk bilinci içinde bir katkı sağlamaları lazım. Ama maalesef o yoldan çok uzak durumdalar şu anda.” 

FOTOĞRAFLI