ŞİMŞEK: DOLAR AÇISINDAN BU O KADAR DA KÖTÜ DEĞİL
Bursa Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, doların yükselişinin bazı olumlu yönlerinin olduğunu savunarak, "Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil. Küresel ekonomi açısından konuşuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru işaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir" dedi.
Küresel döviz piyasalarında olup bitenlerin sürpriz olmadığını vurgulayan Şimşek, "Küresel döviz piyasalarında olup bitenler çok büyük sürpriz değil. Doların bu kadar hızlı değer kazanması, reel efektif döviz kuru son 8 ayda yüzde 17 yükseldi. Bu çok dramatik bir yükseliş. Bu yükselişte Amerika'nın iç dinamikleri Amerikan ekonomisinde pozitif gelişmeler etkili olduysa da kısmen dünyanın diğer bazı bölgelerinde Avrupa, Avro bölgesi gibi oradaki olumsuz gelişmelerin etkisi söz konusu" ifadelerini kullandı.
"SİYASİ İSTİKRAR OLMADAN REFORM YAPMAK KOLAY DEĞİL"
Bakan Şimşek, siyasi istikrar olmadan bir ülkede reform yapmanın mümkün, ancak kolay olmadığını da ifade ederek, "Diyebilirsiniz ki 'Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık var makro bir problem' doğru. Fakat bu problemin temelinde ne var diye sorarsanız bence mikro düzeydeki sorunlar var. Yani düşük verimlilik, tasarruf düzeyi var. Enerji verimliliğinde oldukça geriyiz" dedi.
Türkiye'de enflasyonun hala yüksek olduğunu yenileyen Şimşek, "Diyeceksiniz ki Türkiye'de enflasyon hala yüksek. Türkiye'de enflasyon hala yüzde 7'nin üzerinde. Doğru bu da bir makro problem. Rekabetin önündeki engellerden kaynaklanıyor" diye konuştu.
"MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI O NEDENLE ÖNEMLİ"
Merkez Bankası’nın bağımsızlığının önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Uzun vadede bir ülkenin geleceğini belirleyen önemli konularından bir tanesi kurumların kalitesidir. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı o nedenle önemli. MB, bağımsız değilken ne yapıyorlardı para basıyorlardı. Hükümetler de yüksek bütçe açıkları veriyorlardı ne güzel. 90'lı yılları hatırlıyor musunuz?" diye konuştu.
Türkiye'nin yolsuzlukla mücadelede arzu edilen noktada olmadığını belirten Şimşek, "Yolsuzluk algı endeksinde arzuladığımız noktada değiliz. Bizim daha kat edeceğimiz mesafe var. Yolsuzluk ile mücadele etmemiz lazım. o nedenle hükümetimiz bir yolsuzluk programı hazırladı. Ümit ediyorum ki yakında Meclis'e de gönderilir" dedi.
"TÜRKİYE'NİN KÜRT MESELESİNDE MUTLAKA İLERLEME KAT ETMESİ GEREKİR"
Çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına inandığını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin Kürt meselesinde mutlaka ilerleme kat etmesi gerekir. İç meseleleri halletmesi lazım. Çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına ben inanıyorum. Bu sorun çözülürse önümüzdeki birkaç 10 yıl içerisinde ilave yüzde 1 büyüme potansiyeli olacak" dedi. İş gücü piyasasını esnekleştirmede başarılı olunmadığını vurgulayan Şimşek, "Açık yüreklilikle şunu söyleyeyim: Şu son yıllarda bir çok konuda reform yaptık. İlerleme sağlayamadığımız nadir alanlardan bir tanesi. Özeleştiri yapıyorum, Türkiye iş gücü piyasasını esnekleştirmede maalesef çok konuştu neredeyse hiç adım atamadı. İşsizin sahibi yok bu ülkede." 
Hükümetlerin reform yapmazsa işsizliğin artacağını ve reform paketini hükümetin mutlaka uygulayacağını kaydeden Şimşek, bunun dışında seçenek olmadığını söyledi. Şimşek, "Enflasyonu mutlaka yüzde 5’in altına düşürmemiz lazım. Merkez Bankası’nın elini güçlendirmemiz lazım. reform yapmamız lazım" dedi.
“ZAMAN ZAMAN ORTALIK TOZ DUMAN, ENİNDE SONUNDA YATIŞACAK”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, "Zaman zaman ortalık toz duman. Eninde sonunda yatışacak tekrar dönülüp bir ülkenin temellerine bakılacak. Kısa süreli bu kur hareketini etkisi olacak. Ama ben şuna inanıyorum seçimden hemen sonra bu güçlü reform programı ile siyasi istikrar ile Türkiye tekrar yüksek büyüme patikasına oturacak" dedi.
Doların yükselmesinin Türkiye'ye özgü olmadığını vurgulayan Şimşek,  sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sadece Türkiye'ye özgü değil. Bütün gelişmekte olan ülkelerde olan bir durum. Türkiye'ye özgü değil. Türkiye'nin temelleri sağlam. Sorun alanlarımız var ama bunları çözmek için irade, reform var. Siyasi istikrar var. Ben o kadar kötümser değilim. Zaman zaman ortalık toz duman. Eninde sonunda yatışacak tekrar dönülüp bir ülkenin temellerine bakılacak. Kısa süreli bu kur hareketini etkisi olacak. Ama ben şuna inanıyorum seçimden hemen sonra bu güçlü reform programı ile siyasi istikrar ile Türkiye tekrar yüksek büyüme patikasına oturacak. Bu kur hareketlerine karşı bizim direncimiz de çok daha güçlü olacak. Tartışmalar da geride kaldı. Benim ilave edecek bir şeyim yok. Biz önümüze bakacağız. Türkiye'nin nasıl ki küresel krizden 2008, 2009'dan en az etkileneceği şekilde biz süreci götürdüysek bu tabi ki şu anki dalgalanmalardan da en az şekilde etkilenecek şekilde götüreceğiz. Gelişmekte olan ülkeler için petrolün düşüşü, doların çıkışı olumsuz bir durumdur. Ama Türkiye için yarı olumlu yarı olumsuzdur. Bu avantajımız eninde sonunda görülecektir."
"TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ LİGE YÜKSELMESİNİ BAŞKANLIK SİSTEMİ SAĞLAYABİLİR"
"Olası bir başkanlık sisteminde senaryo nasıl olacak?" sorusuna Şimşek, şu yanıtı verdi:
"Bir takım senaryolar üzerine bir yorum yapmam sorun olur. Burada önemli olan Türkiye'nin yol haritası belli. Şu anki kamuoyu yoklamalarının Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceğidir. Allah korusun Türkiye'de bir siyasi istikrarsızlık olursa bir düşünsenize, yanı başımızda olup bitenlere bakın. Vatandaşımız siyasi istikrara sahip çıkacak. Bu inişli çıkışlı günler daha güçlü büyüme politikasına bırakacak. Başkanlık sistemi tabi ki böyle bir ortam oluşursa o zaman değerlendirilir. Başkanlık sisteminin yönetimde istikrar anlamında katkıları olduğu ortada. Ama hiçbir sistem yapısal sorunları reform olmadan çözemez. Türkiye'yi birinci lige yükseltmez. Türkiye'nin birinci lige yükselmesi tabi ki yönetimde istikrar ki Başkanlık sistemi bunu sağlayabilir. Aynı zamanda reformlar. Yeni bir ekonomik programı var. Bu reform programı aslında model değişikliğinin en açık ve net ifadesidir. Reform programını 4 başlık altında toplayabiliriz." "SIRF PİYASALARDAKİ DALGALANMALAR NEDENİYLE NOT DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ"
"Kredi derecelendirme kuruluşlarının önümüzdeki hafta Türkiye değerlendirmesi olacak. Siz bir değişim bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Şimşek, "Sırf piyasalardaki dalgalanmalar ki bir çok ülkede yaşandı. Ondan dolayı not değişikliği olmaz. Jeopolitik riskler geçene seneden daha mı kötü. Neredeyse Suriye ve Irak'ın önemli bir kısmını ele geçirdi. Bu sene şu anda öyle mi? en azından şu anda Irak'ta zemin kaybediyor. Suriye'de ona karşı çok ciddi kampanaya var. terör örgütüne. AB toparlanıyor bizim için olumlu. Türkiye'deki tartışmalar önemli ölçüde iç tartışmalardır. Esas patikada, politika duruşunda, yol haritasına ilişkin bir değişiklik yok. Türkiye eskiden olduğu gibi pragmatik, rasyonel şekilde politikalarına devam edecek. Tartışmalar her yerde olur. Sırf tartışmalar var diye siz not değişikliğine gitmezsiniz" diye konuştu.
Şimşek, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının her zaman rasyonel bir zeminde karar vermediklerini siz de biliyorsunuz. 3A notu verdikleri ülkeler 2008-2009'da battı. Çok düşük verdikleri Türkiye ne oldu yıldızlaştı" dedi.

FOTOĞRAFLI