'6 MİLYAR CEP TELEFONU VAR, 4,3 MİLYAR KİŞİ DİŞ FIRÇASI KULLANIYOR' 
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Google Ideas CEO'su Jared Cohen, teknolojik değişimlerin şaşırtıcı ve baş döndürücü olduğunu vurgulayarak, "2000 yılından bu yana internete kullanan kişilerin sayısı 360 milyondan 2 milyara çıktı. Dönüşüm o kadar hızlı ki gelecek artık hem çok heyecan verici hem de çok korkutucu" dedi.
Google'ın bugün 5 milyon mil yol kaplayacak fotoğrafı bulunduğunu vurgulayan Kohen, "Bugün 6 milyarın üzerinde cep telefonu var. Buna karşılık sadece 4,3 milyar diş fırçası kullanılıyor. Diş fırçalarının cep telefonlarından ne kadar ucuz olduğunu biliyorsunuz. İnsanlara artık sağlıktan öte teknoloji yönünde karar vermeye başladılar" diye konuştu. Yapılan araştırmalara göre Amerika'dakilerin yüzde 38'inin cep telefonlarını bırakmak yerine cinsel hayatlarına son verecekleri gibi bir sonuca ulaşıldığını, bu durumun kaygı verici olduğunu ifade eden Jared Cohen, "Amerika'dakilerin yüzde 38'i cep telefonlarını bırakmak yerine cinsel hayatlarına son vereceklerini düşünüyorlar. Önemli bir kısmı ise ayakkabılarını kullanmayacaklarını dile getiriyorlar. Türkiye'de böyle bir çalışma yapıldı mı bilmiyorum" açıklamasında bulundu.
"MARMARAY HATTINA TELEFONUNUZ DÜŞSE KAÇINIZ ATLAR ALIRSINIZ?"
Cep telefonlarının insan hayatında büyük bir yere sahip olduğunu vurgulayan Jared Cohen, "Marmaray hattına telefonunuz düşse kaçınız atlar telefonunuzu alırsınız?" diye sorarak, "Atlayacak olan varsa iyi bir psikiyatrik tedavi önerebilirim" dedi. Kuzey Kore'de cep telefonu hırsızlığına ölüm cezası verildiğini kaydeden Kohen, “Yani ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgiyi ifade ediyor" dedi. 
İnternetin insan yaşamına olan katkısına değinen Jared Cohen, "Pakistan'da Taliban kadınlara asit dökmüştü. Yüzlerinde çok kötü yaralar vardı. Bu kadınlar artık damgalanmaya başlamıştı. Ev hapsinde gibiydiler bu kadınlar hayata çok olumlu bakıyordu. Nedenini sorduğumda açıklamaları ise şu şekildeydi: İnternete girdiğimde kimse benim yaralarımı görmüyordu. Fiziksel hayatta karşılaşmasalar da asit yarası olan bir kadın, internette tanıştığı birisiyle evlenmiş. Sonuç olarak kadınların mağdur, kurban olduğu, damgalandığı bir toplumda bile internetin neler başarabildiğini görüyoruz" diye konuştu. 
"BİR TÜRK İLE BİR İNGİLİZ AKSANINDAN BİRBİRİMİZİ ANLAYABİLECEĞİZ" 
Jared Cohen, ses tanıma teknolojilerinin zamanla daha da gelişeceğini vurgulayarak, "Gelecekte, ses tanıma teknolojileri karşılaşacağız. Algoritmalar ile birlikte bir Türk ile bir İngiliz aksanından sizin tonundan birbirimizi anlayabileceğiz. Hangi aksanda, tonda olursa olsun. Bu teknoloji tercih edilecek. 5 veya 7 yıl içerisinde hayata geçirebileceğiz" dedi. İnternetin bugün radikalleşmeyi tetiklediği, terörizmi daha kolay bir hale getirdiğinin dile getirildiğini vurgulayan Jared Cohen şöyle devam etti: 
"Fiziksel tehditler, dijital mecraya da kaymaya başladı. IŞİD ve terörizmin geleceği ile ilgili bir şey söylemek isterim: Benim ülkemde herkes bir şekilde konuşuyor. İnternetin bugün radikalleşmeyi tetiklediği, terörizmi daha kolay bir hale getirdiği dile getirilmekte. Tabi internetin iyi ve kötü yanları var." 
Jared Cohen, "Artık teröristler de kendilerine teknolojiye adapte etmeye başladılar ki terör estirebilsinler. IŞİD'e üye olan kişilerin teknolojiyi çok iyi bildiklerini dile getiriyorlar ben öyle olduklarını düşünmüyorum. Terörist örgütler için hata yapma oranı azalıyor. Ama bugün birkaç yıl öncesinde sınır aşan örgütler, ATM'lerden para çekmeye başladılar. 8 saat içerisinde ATM'lerden çektikleri paralar incelendiğinde inanılmaz paraların çekildiğini gördük. Sıradan insanların da bu ATM'lere ihtiyaçları var" diye konuştu. Teknolojiyi iki ucu keskin bir bıçağa benzeten Jared Cohen, "Bu sokak çetelerinin çok da akıllı olduklarını söyleyemeyiz. ATM'den para çaldıkları zaman fotoğraflarını çekip Instagram’a koyuyorlar. Çok akıllı olmasalar gerek. Teknoloji iki ucu keskin bir bıçak gibi. Faydaları ve zararları var" dedi.
Jared Cohen, "Kapitalist ülkelerin bir araya geldiğini düşünün. Balkan benzeri bir internet bloğu oluştuğunu düşünün. Aynı şeyleri sansürleyip, aynı platformları engelliyorlar. Böyle bir Balkanlaşma, bloklaşma internet devletleri, internet bloklarının oluşmasına neden olacak tır. İnternetin ve işletmenin geleceği için de tehlikeli bir durum. İşletmeler, siber defans, savunma departmanlarının önemini kavrayacak" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI