İSTANBUL, 23 Eylül () - Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgilere göre ABD'li corn-flakes üreticisi Kellogg Co., Kanadalı emeklilik fonu Teachers' Pension Plan ve Türk bisküvi şirketi Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş., İngiliz kurabiye ve atıştırmalık yiyecek üretimi yapan United Biscuits Ltd. için 2 milyar euroya (3.27 milyar dolar) varan tekliflerle birbirleriyle yarışıyorlar.

Shayndi Raice'ın, The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yer alan haberinde, United Biscuits satışına ilişkin yeni gelişmelere ilişkin bilgiler veriliyor.

Kaynaklara göre bu üç firma geçtiğimiz hafta United Biscuits firmasına verilen ilk raund tekliflerin de içinde yer almışlardı. Yine aynı kaynaklar ihaleye giren diğer iki firmanın İtalyan çikolata firması Ferrero SpA ve Filipinler firması San Miguel Corp. olduğunu söylerken, bu ikilinin henüz bir teklif yapmadığını ekledi.

Tekliflerin ilk raundu United Biscuits özel hisse sahiplerinin yıllardır süren şirketten çıkma çabalarının ardından geldi. Blackstone Group LP ve PAI Partners, şirketi 2006 yılında 1.6 milyar euroya satın almıştı.

Firmalar 2010 yılında United Biscuits şirketini Çin'in Bright Food Group Co. firmasına satmaya çalışmış fakat anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

Firma ayrıca şirketin satışına bir alternatif olarak bu yaz muhtemel bir halka arzı da gözden geçiriyor.

Konuya yakın kaynaklara göre United Biscuits hem halka arz hem de başkasına satış konusunda planlarını aynı anda geliştiriyor. Kaynaklardan birisi bu planlardan bir tanesinin Kasım ayında hayata geçirileceğini belirtti.

United Biscuits 2013 yılında toplam 1.10 milyar euroluk satış yaptığını açıkladı. Şirketin Birleşik Krallık bisküvi pazarındaki payı yüzde 25. Son zamanlarda büyümekte zorlanan United Biscuits'in 2013 yılı karı bir önceki yıla yüzde 3.4 düşük gerçekleşti.

Firma geçtiğimiz hafta yeniden yapılandırma çerçevesinde açıkladığı planlara göre İngiltere'nin Manchester şehrindeki bir fabrikada 157 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. İşten çıkarmalar o fabrikada bulunan işçilerin yaklaşık dörtte birini etkiliyor.

Her ne kadar ihaleye katılan diğer firmalar gibi olmasa da Ontario Teachers geçtiğimiz Kasım ayında 140 yıllık Birleşik Krallık merkezli bisküvi firması Burton's Biscuits'i ve Jammie Dodgers'i satın almıştı.