Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - BATI Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), 'Çin greyfurdu' olarak da adlandırılan ve bir tanesi 2 kiloya yakın ağırlığa ulaşan turunçgillerin en büyüğü 'pomelo' meyvesini yetiştiriyor. Hindistan kırsalında çocukların futbol topu diye oynadığı pomelonun kabuğu, çikolata yapımında kullanılıyor.
Antalya'da meyve, sebze ve tıbbi ve aromatik bitkiler ile endemik türlerin geliştirilmesi, yerli ıslahın üretilmesi alanında yüzlerce çeşit üretime sahip BATEM, turunçgil ailesinin en büyüğü olan 'pomelo' meyvesini de üretti. BATEM'in bahçesinde meyve veren 'pomelo', C vitamini deposu. Ancak Türkiye'de çok az düzeyde üretim olduğu için satışı yapılmıyor.
BİR MEYVESİ 2 KİLOGRAM
İngilizcede 'şadok', ayrıca 'Çin greyfurdu' olarak da adlandırılan pomelo meyvelerinin çapının 15-20 santimetreyi bulabildiğini belirten BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bir meyve ağırlığının ise 2 kiloya kadar çıkabildiğini söyledi. Pomelonun ekşi, acımsı tadı nedeniyle pek yenilmeyip hamur işleri, çikolatalar, marmelat veya yemek ve soslarda kullanıldığını kaydeden Abdullah Ünlü, “Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer. Zaten greyfurt portakal ile pomelonun doğal bir melezidir. Bununla birlikte pomelo, sadece greyfurt değil, bilinen portakalın da atalarından biri. Zira portakalın pomelo ile mandalinanın melezi olduğu sanılmaktadır. Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biri. Kalın bir kabuğa sahiptir. Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır" diye konuştu.
FUTBOL TOPU DİYE OYNANIYOR
Güney Asya ve Amerika'da özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp yenilen bir tür olduğunu söyleyen Ünlü, “Greyfurda göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ancak Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmet nedeniyle pek fazla yenmemektedir, yetiştirilmemektedir. Hindistan'ın Assam eyaleti gibi yerlerinde ise tuz ve biber ile öğle yemeklerinde yenmektedir. Kırsal kesimlerde çocukların futbol topu gibi meyveleri ile oynadıkları görülmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI