Doğuş ESAT BERME/MARMARİS (Muğla), () - TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, geçen yıl turizmde yaşanan büyümenin 2015 yılı içinde beklendiğini ve Ortadoğu pazarının gelecek dönemde Türkiye'yi tercih edebileceğini söyledi.
TÜROFED ve Akbank işbirliğiyle düzenlenen 'Gelecek Turizmde' adlı toplantı; Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki Grand Azur Otel'in toplantı salonunda yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, turizmde varlığını hissettirebilecek bütün projelere planlama, fizibilite ve finansman desteğinde bulunabileceklerini söyledi. Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Biz bu doğal ve tarihi güzellikleri bir arada ve uyum içerisinde en iyi şekilde sunmak zorundayız. Marmaris'in ambalajını iyi yapmak zorundayız" dedi. Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Ali Acar da 'büyükşehir' yasasının ardından ilçede bazı sıkıntıların yaşanmaya başladığını ve bu sıkıntılara bir bütün olarak çözüm aramak için uğraştıklarını belirtti.
TURİZMDEKİ BÜYÜME 2015'TE DE BEKLENİYOR
Turizme ülke olarak 30 yıl önce kısıtlı imkanlarla başladıklarını söyleyen TÜROFED Başkanı Osman Ayık, "Bugün gelinen noktada yıllık 39 milyon ziyaretçi ile 32 milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Cari açığın yüzde 50'sine yakınını karşılayan bir sektör oldu. 2014 yılı bütün olumsuzluklara rağmen bizim beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti. Yılbaşında ülke geneliyle ilgili yüzde 5 ile 8 arasında bir artış ön görüyorduk. Bugün geldiğimiz noktada yüzde altı gibi bir rakamı yakaladık. Gelecekle ilgli de kaygılı değiliz. Sonuç olarak Dünya'da turizm hareketi durmuyor ve büyüyor. En önemli noktalardan biri de Akdeniz çanağının kendisi. Bu çanakta yaklaşık 170 milyon ziyaretçi trafiği var. Refleks olarak bu büyümeye cevap verebilecek yegane ülke Türkiye. Kendi içimizde her hangi bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde biz 2015 yılında da çok büyük bir sorun yaşayacağımızı tahmin etmiyoruz. Benzer bir büyümenin 2015'te de gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.
ORTADOĞU PAZARININ DİKKATİNİ ÇEKTİ
Son yıllarda ülkenin turist profiline bakıldığında Ortadoğu'dan gelen turist sayısında artış yaşandığını belirten Osman Ayık, "Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki pek çok insan tatil için Avrupa'yı kullanmamaya başladı. Bu nedenle Türkiye daha cazip bir destinasyon haline geldi. İran'da turizm sistemin içine girmeye başlayınca da buradaki sayılar da artmaya başladı. Türkiye her zaman coğrafi konumu nedeniyle sıkıntılar yaşasa da bu ve buna benzer farklı fırsatlarda yakalayabiliyor. Ortadoğu'dan gelen turistler bunun bir örneği. Daha önce ciddi bir İsrailli turist girişi vardı. Son yıllarda kayba uğradı ancak ilerleyen yıllarda Ortadoğu ve İsrail pazarı aynı paralelde artmaya devam edecektir. Hatta Ortadoğu pazarı önümüzdeki dönemde en çok bizi tercih edecek diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI