Mustafa KOZAK/ANTALYA, () - TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında olası krizin derinleşmesinin turizm sektörü açısından felaket olacağını belirtti. Türk- Rus İş Konseyi Onursal Başkanı Turgut Gür ise gerilimin artmasının, 100 milyar dolarlık ticaret hedefleyen iki ülke için çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Türkiye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesi üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretini iptal etmesi ve Rus vatandaşlarına Türkiye'ye gitmekten kaçınmaları uyarısı yapması üzerine, gözler iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ve turizm sektörüne çevrildi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Rusya ile yaşanabilecek krizin derinleşmesinin turizm sektörü açısından felaket olacağını söyledi. Rusya'da yaşanan ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında bu yıl yaşanan 800 bin dolayındaki azalmanın bile çok ağır sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Osman Ayık, şöyle dedi:
"Rusya'dan gelen turist sayısındaki 700-800 binlik düşüş bile tüm dengeleri bozdu. Şu anda bize yansıyan rezervasyon iptalı yok. Ancak şu yaşanan olaylardan sonra rakam kaybı olursa çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kalırız. Eğer Rusya Mısır'a yaptığı gibi 'Uçaklar Türkiye'ye gitmeyecek' derse çok büyük bir sorunla karşı karşıya kalırız. Umarım sorun en kısa zamanda çözüme kavuşur. Bizi iptallerden çok 'Türkiye uçuşlarını durduruyoruz. Türkiye'de tatil yapmayacaksınız' denilmesiyle 4 milyonluk kaybın doğuracağı etki çok büyük olur."
'TURİZM BARIŞ, DOSTLUK VE ÖZGÜRLÜKTEN BESLENİR'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin St. Petersburg vali yardımcısıyken Antalya Beldibi'ndeki otelinde misafir edip mavi yolculuğa çıkaran Türk-Rus İş Konseyi Onursal Başkanı Turgut Gür, uçak sorunuyla başlayan gerilimin artması halinde 100 milyar dolarlık ticaret hedefleyen iki ülke için çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bunun en başta etkisini turizm sektöründe gösterebileceğini anlatan Turgut Gür, turizmin barış, dostluk ve özgürlükten beslendiğini söyledi. Bunların olmadığı yerde turizmden söz edilemeyeceğini anlatan Turgut Gür, "Kimse problemli bir yere tatile gitmek istemez. Eğer atmosfer gerilirse, düzelmesi çok uzun zaman alır" dedi.
Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında 35 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Turgut Gür, "Her iki ülkenin de birbirinde çok büyük yatırımları var. Örneğin Akkuyu Nükleer Santrali'ni Ruslar yapıyor. Türkiye'nin de Rusya'da büyük yatırımları var. Türkiye'nin yıllık 33 milyar dolar seviyesindeki turizm gelirinin 4-5 milyar doları Ruslardan sağlanıyor. Uçaklarımız gidip geliyor. Bundan bir hafta önce Antalya'da yapılan G-20 Zirvesi'nde Putin- Erdoğan, Erdoğan- Obama ve Putin- Obama görüşmelerinin temelinde teröre karşı birlikte ortak mücadele konusu ele alınmıştı. Bir hafta geçtikten sonra böyle bir kırılma çok ciddi siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI