Tufan HAMARAT/İZMİR, () - YUNANİSTAN'in İzmir Başkonsolosu olarak geçen nisan ayında göreve başlayan Argyro Papoulia, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Yunanistan'da Türkiye'nin 'Şeref ülkesi' seçildiğini binlerce mağazada alışveriş yapılırken yüzde 20 oranında indirim sağlanacağını kaydeden Başkonsolos Papoulia 'Kapıda vize' ile ilgili henüz resmi bir açıklamalarının olmadığını söyledi. Başkan Demirtaş, Yunanistan'ın ekonomik krizden Türkiye ile çıkacağına inandığını dile getirdi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia beraberindekilerle ziyaret etti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalıştığını dile getiren Başkonsolos Papoulia, İzmir'de bulunmasının görevden değil, seçimden kaynaklandığını belirtti. Türk Yunan ilişkilerinin geliştirilmesi için daha önce de çalışmalar yaptığını hatırlatan Başkonsolos Papoulia, "10 milyar dolarlık ticari hacmi başarabilir miyiz bilmiyorum ama inşallah 8 milyar doları bulmayı çok istiyorum. Her iki ülke arasında 1 milyon ziyaretçi gidip geliyor. Bu yönde de inşallah çalışmalar yapacağız. Görevimi üstlendiğim günden bu yana Türk ziyaretçilerin Yunanistan'a giderken kolaylıklarla karşılaşması için elimden geleni yapıyorum. Türkiye Yunanistan'da 'Şeref ülkesi' seçildi ve Türk ziyaretçiler, binlerce mağazada yüzde 20 indirimli alışveriş yapabilecek. Ben sadece Yunanistan'ı İzmir'de değil, İzmir'i de Yunanistan'da tanıtmak için buradayım" dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasını da değerlendiren Papoulia, "Kendisi altyapı konusunda çok tecrübeli biri, ilişkilerin geliştirilmesinde desteği olacaktır mutlaka " diye konuştu.
TİCARETİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARTMAK ZOR DEĞİL
İzmir Ticaret Odası'nın çok uluslu bir oda olduğunu, 60 Yunanlı firmanın kayıtlı bulunduğunu söyleyen Başkan Demirtaş, "Ben Yunanlı 60 firmanın odamıza üye olmasından üzüntü duyuyorum çünkü daha fazla olması gerekiyor. En çok ticaret en yakın ülkeyle yapılır. Romanya'da 9 bin Türk firması var. Balkanlar'da Yunanlı firma sayısının kesin olmamakla birlikte binlerce olduğunu tahmin ediyorum. O nedenle daha çok yatırım için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bana göre Yunanistan ekonomik krizden Türkiye ile birlikte çıkacaktır. Türkiye'nin 'Şeref ülkesi' olarak ilan edilmesinden de çok mutlu olduk. İsrail, Rusya, ABD ve Türkiye bu ülkeler arasında. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkartmamız çok zor değil. Şu anda turizm gelirlerini de koyduğunuzda zaten ona doğru yaklaşacaktır. Ama birlikte çalışalım, beyin fırtınası yapalım. Nasıl bir çalışmayla daha ileri gidebiliriz bu rakamları yükseltiriz onları konuşalım. İzmir Milletvekili Binali Yıldırım Başbakanımız oldu bu da ayrıca projemizin gelişmesine katkı koyacaktır. Kapıda vize ile ilgili İpsala'da bile böyle bir uygulama olacağı yönünde duyumlar almıştık. Didim-Kos başladı, Seferihisar- Karlovassi var, Foça'dan başlayacak, İzmir'den Midilli seferleri başlayacak. Tüm bunun yükünü bir tek başkolosluğun çekmesi zor bir durum" dedi.
KAPI VİZESİYLE İLGİLİ RESMİ AÇIKLAMA YOK
Görüşmenin sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkonsolos Papoulia, kapı vizesi ve yüzde 20'lik indirimle ilgili soru üzerine, "Avrupa Birliği'nde birlikte çalıştığımız makamlardan henüz resmi bir bilgilendirme almadık. Bizim şu an resmi bir cevabımız yok. Çok önemli bir programdan söz ettiğimizi biliyoruz ve inşallah bu yıl da yenilenmesini arzu ediyoruz. Bana gelen bilgi, yüzde 20 indirimin Yunanistan'ın her tarafında binlerce mağazada geçerli olacağı yönünde. Bu konuyla bir liste isteyin bunu sitemizde paylaşırız. Benim arzum Türk vatandaşlarının Yunanistan'da en iyi şekilde ağırlanmasıdır. Ve umarım bir daha bu konuyu konuşmamamızı sağlayacak vizelerin kaldırılması da kısa sürede gerçekleşir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI