Gülseli Kenarlı / İstanbul, 31 Mart () - Türkiye ekonomisi 2014 yılında, lira bazında yüzde 2.9 ile, hedefin altında, beklentilerin de biraz üzerinde büyüdü. Ekonomi dolar bazında ise yüzde 2.8 küçüldü.

Hükümetin Orta Vadeli Programı'nda 2014 büyüme hedefi yüzde 4.0'ten yüzde 3.3'e revize edilmişti. Banka ve aracı kurum ekonomistleri ise yüzde 2.5 - 2.7 dolayında büyüme bekliyordu.

'nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Dr. Öztin Akgüç, Türkiye'nin uzun vadeli durgunluk dönemine girdiğini ve buradan çıkma ihtimalinin de çok güç olduğunu belirtti.

Akgüç, yatırım yapılmadığını, iç tasarruf oranı düşük olduğunu, iç talebi değiştirecek banka kredileri sınıra ulaşmış duruma geldiğini ifade ederek, "Geliri artmayan, kredi kullanma olanağı sınırlı olan, dış pazarı genişlemeyen bir ülkenin büyümesi çok zor. TÜİK daha sonra revize edebilir mi rakamı bilmiyoruz. Büyümenin yüksek olması için her hangi bir güdü yok" dedi.

"YÜKSEK BÜYÜME HIZINI BEKLEMEK ÇOK GERÇEKÇİ GÖRÜNMÜYOR"
Öztin Akgüç, son bir kaç yıla bakıldığında zaten Türkiye'nin büyümesinin yüzde 3 dolaylarında olduğuna dikkat çekerek, "Niye Türkiye ekonomisi daha hızlı büyüyecek gelecekte? Nasıl olacak bunlar? Dış pazar mı genişleyecek, kamu harcamaları mı azalacak? Üretim mi artacak? Bunlar olmayacağına göre yüksek büyüme hızını beklemek çok gerçekçi görünmüyor. Durgunluk içinde, yüksek enflasyon içinde bir durumdayız. Yüzde 3'ün altında büyüme ve yüzde 10 üzerinde bir enflasyonu nasıl kabul edeceğiz?" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)