Haber: Özgür ALTUNCU / Kamera: Yaşar KAÇMAZ - İstanbul()

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)tarafından Türkiye Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı bugün İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye'ye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Suudi Arabistan tarafını da Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi'nin temsil ettiği toplantı, bir müjdeyle başladı. Türkiye Suudi Arabistan İş Konseyi Eş Başkanı Yusuf Cevahir, Türk iş insanlarının Suudi Arabistan'a gidişlerinde yaşadıkları en büyük problem olan vize probleminin çözüldüğünü söyledi. Cevahir İş adamlarına çoklu giriş imkanı sağlayan 2 yıllık vize verilmesi için Suudi makamlarının olur verdiğini açıkladı.

İNANILMAZ POTANSİYEL VAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türk ve Suud İş adamlarını birlikte yatırım yapmaya çağırdı." Bizim önümüzde inanılmaz bir Suudi Arabistan potansiyeli, inanılmaz bir Türkiye potansiyeli var" diyen Zeybekci, "Bununla da sınırlı değil. Afrika'dan Ortadoğu'ya, Kafkaslardan Asya'ya, Balkanlar'a, Avrupa'ya baktığınız zaman, Suudi ve Türk iş dünyasının önünde muhteşem bir üçüncü ülkelerde işbirliği imkanı var. Bize önerilerle gelin. Deyin ki, 'Suud ve Türk firması bir araya gelsin', desinler ki, 'biz burada yatırım yapacağız'. Biz size finansmanı bulalım. Biz size parayı bulalım. İki ülkede limitsiz, kotasız ve gümrüksüz ticaret imkanı sağlayacak fırsatları açalım" diye konuştu.

"YATIRIM TEKNİK OLARAK DA DESTEKLEYECEĞİZ"

"Çok önemli birşey söylüyorum" diyerek konuşmasını sürdüren Zeybekci, "Biz Türkiye olarak Türk yatırımcısının başka ülkelere gitmesini bugüne kadar biraz böyle moral kırıklığıyla karşılardık. Ama artık öyle değil. Dünya öyle değil. Eğer mümkünse Türk yatırımcıların gidip Suudi Arabistan'a yatırım yapmasını teknik olarak da destekleyeceğiz" dedi.

"NE İSTİYORSANIZ VERECEĞİZ"

Bakanlar Kurulundan çıkan 'Proje bazlı yatırım teşvik sisteminden' söz eden ve bunun dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olduğunu söyleyen Zeybekci," Birlikte gelin konuşalım. Türkiye'deki bakanlığınız biziz. Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak sizin bakanınız. Teknoloji ithal eden ülkeler olmayalım artık. Bu teknolojiyi birlikte üretelim. Gelin bu alanda yatırım yapın. Size inanamayacağınız kadar... Bir masanının iki yanına oturacağız. 'Ne istiyorsunuz? diye soracağız'. İnanın ne istiyorsanız hepsini de vereceğiz. Yatırım alanı mı, yatırım alanı. 20 yıl boyunca sıfır vergi mi, sıfır vergi. Uzman personolin ücretlerine destek mi istiyorsunuz ? Evet. Şirkete kamu olarak ortak olmamızı mı istiyorsunuz, yüzde 49'a kadar. Evet. Bulacağınız krediye faiz desteği mi istiyorsunuz?Evet. Orada kullanacağınız enerjiyle ilgili destek mi istiyorsunuz ? Evet. Aklınıza gelen birçok alanda size ortak, yani o proje için özel dizayn edilmiş teşvik sistemi koyacağız" şeklinde konuştu. Toplantı sonunda iki ülke iş örgütleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Görüntü Dökümü:

------------------------

- Suudi bakanının salona gelişi, katılımcılarla tokalaşması

- İki bakanın toplantıya gelişi

- Zeybekci'den detay

- Cevahir'in konuşması

- Suudi bakanın konuşması

- Bakan Zeybekci'nin konuşması

- Anlaşmaların imzalanması