Gülseli KENARLI - Güven USTA / İSTANBUL, () EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı imza törenine katıldı. Bakan Zeybekci, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkileri Bakanı Mirko Sarovic ve Sırbistan Cumhuriyeti Ticaret Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile birlikte imza töreninde açıklamalarda bulundu.
Bakan Zeybekci, son derece önemli görüşmelerin yapıldığını ifade ederek, üç ülke arasında cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları, ticaret ve ekonomi bakanları seviyesinde kurulan başarılı bir mekanizmanın bulunduğunu belirtti.
Zeybekci, "Fiziki bağların kurulması ve güçlendirilmesi anlamında ekonomi ve ticaret bakanları olarak en önemli bağı kendi bağımız olarak görüyoruz. Bu üçlü bağ ne kadar başarılı olursa, dışişleri bakanları, devlet başkanları seviyesindeki üçlü mekanizma da o kadar güçlü olur" dedi.

“SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ KAPSAMI BİZCE DAR"
Nihat Zeybekci, “Türkiye'nin sağladığı imkanlarla İstanbul'da bugün Bosna Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi resmi olarak açıldı. Bunun sadece sembolik olarak değil, teknik ve fiili olarak son derece önemli görevler yapacağına inanıyorum. Bosna Hersek ile Sırbistan ikisi aynı ofiste Türkiye'deki ticaret faaliyetlerini, yani üçlü mekanizmanın ticari faaliyetlerini artırmak üzere çalışacak. Bu ofisin Türkiye'de bundan sonra yapılacağı tüm faaliyetlerini Ekonomi Bakanlığı olarak destekleyeceğiz. Diğer bakanlarla üçlü mekanizma olarak şunu da konuştuk; serbest ticaret anlaşmasının bir an önce en geniş hale getirerek güncellenmesini konuştuk. Türkiye-Bosna Hersek, Türkiye-Sırbistan arasındaki serbest ticaret anlaşmasının kapsamı bizce dar, bunun genişletilmesi, Türk yatırımlarının Sırbistan ve Bosna Hersek'te artması için son derece önemli. Bunu en kısa sürede gerçekleştirmek için mutabakata vardık. Mümkünse 2017 yılında bitirmek istiyoruz" diye konuştu.

“PROJELERİN YAPIMI VE FİNANSMANINDA AKTİF ROL OYNAMAYI KABUL EDİYORUZ"
Zeybekci, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmalarının her iki ülke ile olduğunu, bunların bugünün şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bosna Hersek ile Sırbistan arasında lojistik anlamında bağlantıda son derece önemli olan karayolu ve demiryolu ulaştırmada bir projenin adını derhal koyup, teknik çalışmalarını başlatıp, bir an önce süreci hızlandıralım. Türkiye olarak biz de bu projelerin yapımı ve finansmanında aktif rol oynamayı kabul ediyoruz" diye konuştu.

“BUGÜN TARİHİ BİR OLAY GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkileri Bakanı Mirko Sarovic ise yaptığı konuşmasında, 3 ülke arasında ticari ilişkilerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Üç ülke arasında yapılan ticareti 600 milyon doları buluyor. Ticaret anlaşmalarıyla bunun önümüzdeki dönemde 1 milyar dolara çıkacağına inanıyorum. Serbest ticaret anlaşması çok önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Sırbistan Cumhuriyeti Ticaret Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic da konuşmasında, “Üçümüz bugün kavga etseydik gazetelerin ana başlıkta bu haber yer alırdı. Fakat büyük bir şans olarak bugün size iyi haberler sunuyoruz. Üç ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için bir araya geldik. Bugün tarihi bir olay gerçekleştireceğiz ve Türkiye'de üç ülkenin bir temsilcilik açıyoruz" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)