ADANA'da, yılın ilk ürünü olarak mayıs ayı sonunda hasadı yapılacak buğdaylar başak verdi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Türkiye'de yılda yaklaşık 22 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin 1.2 milyon tonunun Adana'dan karşılandığını söyledi. Erkenci buğday yetiştirilen Adana'da ekimin 15 Kasım- 15 Aralık tarihleri arasında yapıldığını anlatan Karademir, şöyle konutu:
"Bu dönemde ekilen buğdaylar yeterli yağmuru ve besini aldı. İyi verim için çimlenip yeterince kardeşleme yaptı. Mayıs ayı sonunda başlayacak hasatta yüksek rekolte bekleniyor. Oysa geçen yıl kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 30 verim kaybı olmuştu."
UYARI DA YAPTI
Buğdayda erken hasadın çok önemli olduğunu belirten Karademir, başka bölgelerde buğday hasadı mayıs ayından daha sonra yapılacağı için ilk yetişen ürünlerin piyasayı belirleyeceğini anlattı. Yüksek verim dolayısıyla buğday piyasasının olumlu seyredeceğini ifade eden Karademir, şöyle devam etti:
"Ancak yağış fazla olduğu için buğdayda pas, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı. Gerekli ilaçlama yapılmalı. Aksi takdirde buğday üretiminde ciddi verim kaybı yaşanabilir."

FOTOĞRAFLI