(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 1 Eylül () - HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos ayında, ihracat siparişlerinin etkisiyle 50 düzeyini aştı. İmalat sanayii girdi fiyatlarında keskin artışlar yaşandı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan ve Temmuz ayında 48.5 olarak ölçülen PMI, Ağustos ayında 50.3'e yükselerek, Türkiye mal üretim sektörü ticaret ortamının genel anlamda iyileştiğine işaret etti.

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Ağustos ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki zayıf seyrin bir nebze düzeldiğini gösterdi. İki ay boyunca düştükten sonra, toplam üretim hacmi Ağustos ayında tekrar artışa geçti. Alınan toplam siparişlerde değişiklik olmazken, ihracat için alınan yeni siparişlerde artış gözlemlendi. Avrupa’daki yavaş büyüme ve Irak’taki jeopolitik risklerden ötürü önümüzdeki çeyrekte dış talep koşullarında güçlü bir toparlanma beklemiyoruz. Yurtiçinde parasal koşulların destekleyici olduğunu da düşünürsek, dördüncü çeyrekte iç talepteki artış dış talepteki artıştan daha güçlü seyredecektir."

YENİ SİPARİŞLER 50'NİN ALTINDA

Başlık endeksinde yukarı doğru hareketin ana sağlayıcıları arasında fabrika çıkışları, yeni siparişler ve satın alma stokları yer alsa da, sözü geçen son iki endeks 50.0 altında seyretmeye devam etti.

İstihdam ve tedarikçilerin teslimat süreleri PMI'a orta ölçüde olumlu etki etti. Buna rağmen, PMI ticaret koşullarında sadece marjinal bir gelişmeye işaret etti ve uzun vadeli ortalaması olan 51.0 değerinin altında kaldı.

İŞ FAALİYETLERİNDE MARJİNAL ARTIŞ

Ağustos ayında Türkiye imalat sektöründe iş faaliyetlerinde marjinal seviyede iyileşme meydana geldi. Marjinal olsa da, fabrika çıkışları üç aydan bu yana ilk kez artarken, ihracat piyasalarından gelen yeni sipariş seviyesinin yükselmesi, toplam yeni iş akışının genel anlamda istikrara kavuşmasına yol açtı.

İHRACATTA MAYIS'TAN BERİ İLK YÜKSELME

Yeni sipariş akışının cansızlığı üretimde büyümeyi zorlaştırırken, Nisan ayından bu yana bu değerlerde herhangi bir yükselme gözlenmedi. Bununla birlikte, Ağustos ayında gelen toplam yeni iş hacmi istikrarlı seviyelerde seyretti ve Mayıs ayından bu yana ilk kez yeni ihracat siparişlerinde yükselme meydana geldi.

GİRDİ HACMİNDE DE YÜKSELME VAR

Üretim trendine paralel olarak, imalatçılar tarafından satın alınan girdi hacmi de son üç aydan bu yana ilk kez Ağustos ayında artış gösterdi. Bu da, satın alma stoklarında düşüşün zayıflamasına yol aştı ve mamul mal stokları envanterlerinde hafif düşüş gözlendi.

FİYATLARDA KESKİN ARTIŞ

Hem ham madde durumundan ötürü, hem de liranın zayıflamasından dolayı ithalat fiyatlarının artmasına bağlı olarak, girdi fiyatları Ağustos ayında daha keskin bir hızla arttı. Bununla birlikte, girdi fiyatları enflasyonu son 15 aylık dönemin en yavaşları arasında ikinci sırayı aldı ve tarihsel açıdan zayıf seviyelerde seyretti. Bu sırada, Türk imalatçıların mamul mal fiyatları zayıf bir hızda olsa da, artmaya devam etti.