(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 1 Ekim () - HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında 50.4 oldu.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan ve Ağustos ayında 50.3 olarak ölçülen PMI, Eylül ayında hafif artışla 50.4 düzeyine çıkarak, Eylül ayında Türkiye imalat sektöründe ticaret koşulları ılımlı bir seviyede iyileşti.

Fabrika çıkışları Mart'tan bu yana ölçülen en güçlü oranda artmaya devam ederken, önceki dört aylık dönem boyunca düşüş gösteren yeni sipariş hacmi istikrara kavuştu. Bununla birlikte, fabrika çıkışlarında gözlenen artış genel anlamda ılımlı seviyelerde kaldı ve birikmiş işlerin azaltılması ile desteklendi.

ALINAN TOPLAM SİPARİŞLHER DEĞİŞMEDİ
HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Eylül ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki gidişatın Ağustos ayına göre büyük değişiklik göstermediğine işaret ediyor. Alınan toplam siparişlerde bir ay öncesine göre değişiklik olmazken, Ağustos ayında artan ihracat için alınan siparişlerde Eylül ayında düşüş gözlemlendi. Şirketler, dış talepteki zayıf seyrin bir kısmının Orta Doğu’daki jeopolitik gerginlikten kaynaklandığını belirttiler."

DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE İÇ TALEP GÜÇLENEBİLİR
Değerlendirmesini, "Dördüncü çeyrekte iç talebin dış talepten daha güçlü seyredeceğini tahmin ediyoruz" diye sürdüren Metiner, Avrupa’daki yavaş büyüme ve Irak’daki gelişmelerin Türkiye’nin ihracat performansını negatif etkileyebileceği uyarısı da yaparak, şöyle devam etti:

"Açıklanan resmi verilere göre Irak 2013 yılında Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarıydı. Bu senenin ilk beş ayında Irak’a giden ihracat yıllık bazda yüzde 12 artarken, Haziran ve Temmuz aylarında ise yüzde 32’lik bir düşüş kaydetti. Diğer taraftan, önümüzdeki aylarda iç talep büyümesinin bir nebze hız kazanacağını tahmin ediyoruz. Kredi hacmindeki artış da buna işaret ediyor. Toplam kredi hacmindeki büyüme Mayıs ayında yüzde 9 seviyesine kadar geriledikten sonra Eylül ayı ortası itibariyle yüzde 15 seviyesine çıkmış durumda."