TÜRKİYE’nin yıllık satın alma gücü paritesi sonuçlarına göre Avrupa’nın en ucuz 15'inci ülkesi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke; İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek’i kapsayan araştırması yayınlandı. Türkiye için 90 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından yüzde 10 daha ucuz olduğu ve Avrupa'da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro ile satın alınabileceği belirtildi. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi İsviçre ile en ucuz ülkesi Makedonya arasında yaklaşık 3 kat fark bulunduğu saptandı.
TÜRKİYE’DE ET UCUZ, SÜT, PEYNİR VE YUMURTA PAHALI
Türkiye’de tartışmalara yol açan et fiyatlarıyla ilgili olarak Türkiyea İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan değerlendirmede, et fiyatlarında ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasından yüzde 22 daha ucuz olduğu, buna karşın, süt ve peynir ile yumurta fiyatlarında ise AB ortalamasının üzerinde yer aldığı görüldü. Araştırmada şu görüşlere yer verildi:
"Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler, Türkiye’de AB ortalamasından yüzde 29 daha ucuza alınabilmektedir. Bu grupta en pahalı ülke 162 fiyat düzeyi endeksi ile İsviçre, en ucuz ülke ise 53 endeks değeri ile Romanya olmuştur. Et, Türkiye’de AB ortalamasından yüzde 22 daha ucuzdur. Bu grupta ise en pahalı ülke 254 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 52 endeks değeri ile Arnavutluk olmuştur. Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 175 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 65 fiyat düzeyi endeksi ile Polonya olmuştur. Bu grupta Türkiye, 122 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer almış ve en pahalı 8. ülke olmuştur. Ülkeler arası en az fiyat farklılaşması bu grupta gözlenmiştir."
TÜRKİYE’DE SİGARA UCUZ ALKOLLÜ İÇEKLER PAHALI
TÜİK verilerine göre, tütün ürünlerinde 48 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından yüzde 52 daha ucuz olan Türkiye, Avrupa’nın en ucuz 6. ülkesi konumunda yer aldı. Tütün ürünlerinde en ucuz ülke 25 endeks değeri ile Makedonya, en pahalı ülke ise 220 endeks değeri ile Norveç oldu. Alkollü içeceklerde ise ,Türkiye’nin , 190 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer alıp en pahalı 3'üncü ülke olduğu belirlendi.