Türkiye, geçen sezon 950 ton fındık ihraç ettiği Çin'e 1 Eylül 2015'te başlayan ve 31 Ağustos 2016'ya kadar sürecek yeni sezonda 3 bin 750 ton satış gerçekleştirdi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, 1 Eylül'de başlayan ve 31 Ağustos'ta bitecek 2015-2016 sezonunda, toplam 245 bin ton fındık ihracatı öngörüldüğünü belirtti.

Bu sezon bazı ülkelere ihracatın arttığını, bazılarına ise düştüğünü dile getiren Sevinç, en fazla artış yaşanan ülkelerin başında Çin'in geldiğini söyledi.

Sevinç, Çin'e ihracat edilen fındık miktarının yaklaşık yüzde 300 oranında arttığına işaret ederek, "Miktar bazında ihracat edilen fındık diğer ülkelere oranla az olsa da yaşanan bu artış bizleri sevindirmiştir. Bu sezon sonu itibarıyla Çin'e yapılan ihracatın 4 bin tonun üzerine çıkması beklenmektedir" dedi.

Geçen sezon Çin'e ihracat edilen 950 ton fındıktan yaklaşık 12 milyon dolar döviz sağlandığını belirten Sevinç, bu sezon ise 3 bin 750 ton fındıktan 39 milyon dolar döviz girdisi elde edildiğini kaydetti.

Sevinç, gelecek yıllarda Çin'e gerçekleştirilen ihracat miktarının daha da artmasının beklendiğini ifade ederek, "Açıkçası Çin oldukça önemsediğimiz bir pazardı. Bu pazarda Türk fındığının yer alması çok çok önemli" diye konuştu.

Çinlilerin Türk fındığını çok sevdiğini belirten Sevinç, Fındık Tanıtım Grubu'nun faaliyetlerinin bu ülkede devam edeceğini, hedeflerinin Çin pazarını daha da büyütmek olduğunu vurguladı.

Sevinç, bu sezon Rusya'ya olan ihracatın ise yüzde 46 düştüğünü, Almanya ve İtalya'ya ise ihracatın geçen yıllara oranla artış gösterdiğini sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)