Türkiye’nin tekstil ihracatında Rusya yüzde 13’le ilk sırada. Rusya’nın ardından sırasıyla İtalya, Almanya, İran ve İngiltere geliyor.

Bu yıl 39’cusu düzenlenen FAREXO Moda ve Tekstil Fuarı’nın açılışında konuşan St. Petersburg Ticaret Ataşesi Remziye Köse, Türkiye’nin 2011 yılında tekstil ve tekstil hammaddeleri ihracatını 2010 yılına göre yüzde 22 arttığını, Rusya’ya olan tekstil ve tekstil hammaddeleri ihracatının ise 1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

İHRACAT YÜZDE 30 ARTTI

Rusya Federasyonu ile dış ticaret hacminin, küresel mali kriz nedeni ile 2009 yılından itibaren gerilemeye başladığını kaydeden Köse, “2010 yılında, küresel krizin olumsuz etkilerinden çıkılmaya başlanması ile birlikte Rusya’ya ihracatımız artmaya başladı. 2011 yılında Rusya’ya ihracatımız yüzde 30 oranında, ithalatımız ise yüzde 11 oranında arttı.” dedi.

Rusya Federasyonunun ihracatında, Türkiye’nin, 25,4 milyar dolar ile altıncı sırada yer aldığını kaydeden Köse, “Rusya’nın ithalatında ise 6,4 milyar dolar ile 13. sırada yer alıyoruz. Hedefimiz iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 100 milyara çıkarmak.” şeklinde konuştu.

Rusya’ya Şubat ayında 186 milyon dolarlık tekstil ihraç edilirken, sırasıyla İtalya’ya 112, Almanya’ya 61, İran’a 52 ve İngiltere’ye ise 49 milyon dolarlık ihracat yapıldı.


Bu yıl 39’cusu düzenlenen FAREXO Moda ve Tekstil fuarında bu yıl Türk firmaları ilk kez boy gösteriyor. Fuarda başta erkek ve bayan hazır giyim olmak üzere; ev tekstili, iç giyim ve çorap sektöründen 8 Türk firması katılıyor.