Adnan ÇELEBİ/ NİĞDE, ()-GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli ana arı üreticisi Mersinli İbrahim Erişik, ülkemizde ana arı üretiminin yetersiz olduğunu bunun da bal üretimini düşürdüğünü söyledi.
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde ana arı üretimi yapan, ancak sıcak havalar nedeniyle Niğde'ye gelen İbrahim Erişik, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon adet ana arı üretimi yapılması gerektiğini anlattı. Erişik, "Türkiye'de yaklaşık 6 milyon civarında arı kovanı olmasına rağmen yılda ana arı üretimi 200 bin civarında ve bu da çok düşük. Her kovanda 'kraliçe arı' dediğimiz bir ana arı olması lazım, ancak ana arı miktarımız düşük olduğu için bal üretiminde istenilen seviyeye ulaşamıyoruz. Yılda 2 milyon ana arı üretimi gerçekleşirse ancak o zaman ihtiyaca cevap verilmiş olur" dedi.
GENÇ ANA ARI, BAL ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR
Genç ana arı sayısının yetersiz olmasının bal üretimindeki düşüşün nedenlerinden biri olduğunu belirten İbrahim Erişik, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki üreticilerimiz kovanlarında zaman zaman yaşlı ana arıları tercih ediyor. Biz mümkünse her yıl, değilse de en az iki yılda bir ana arıların değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Bir ana arının ömrü ortalama 7 yıl oluyor. Biz bu konuda ana arılarla ilgili eğitimler vererek üreticilerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ana arı tedarikleri konusunda da mümkünse vasıflı ana arıların tedarik edilmesi ya da sertifikalı ana arı üreticilerinden alınmasını tavsiye ediyoruz. Ana arı, arıların kraliçesidir. Bütün kovanlarda bulunması gerekmektedir ve bütün kontrol ondadır. Ana arılar yaşlandıkça yumurta verimi düşeceğinden kovanın gücü azalacaktır. Bu da bal verimini eksi yönde etkileyecektir. Genç ve vasıflı ana arıları bal üretimini artırıyor. Bu nedenle üreticilerimize genç arıları tavsiye ediyoruz."
35 yıldır arıcılık yaptığını ve 15 yıldır da sertifikalı ana arı ürettiğini belirten Erişik, şunları söyledi:
"Mart ayında Tarsus Okaliptüs Ormanında başlıyoruz ve haziran ayının ilk haftalarında Niğde'ye geliyoruz. Niğde'ye gelmemizdeki sebep ise Tarsus'un çok sıcak olmasından ve çiftleşmelerde sıkıntılar ortaya çıktığından dolayı. 2 bin adet ana arı çiftleştirme kutumuz var. Yıllık 6 bin ana arı üretimi yapıyoruz. Bu ürettiğimiz ana arıları 30 TL'ye satıyoruz. "
Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal ise birliğe kayıtlı 280 üye bulunduğunu ve 35 bin kolini arıya sahip olduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI