Kredi risk merkezi, TBB(Türkiye Bankalar Birliği)’ nin yeni bir kurumudur. TBB, 2013 yılı ile birlikte kredi risk merkezi aktif hale gelmiştir. Peki, kredi risk merkezi nedir? Kredi risk merkezleri, müşterilerin risk bilgilerini toplamak, istendiğinde de üçüncü (O) kişilerle de paylaşma olanağı sunar. Bu yeni yapılanma ile müşterilere daha çok seçenek olanak sağlamakla birlikte müşteri memnuniyeti de sağlayacaktır.


Türkiye’ de ki tüm bankaların Türkiye Kredi Risk Merkezi gönderdiği müşterileri bilgileriyle diğer bankaların incelemesi daha kolay hale gelerek, bir referans haline de gelmiş olur. Bu yeni yapılan bir uygulama olmakla birlikte özellikleri de bir o kadar ilgi çekici ve iyi durumdadır. En iyi özelliklerinden biri de bahsettiğimiz gibi bir referans görevini görme bununla da kalmayıp 3. kişilerin (O) incelemesine sunulabilme özelliği bulundurmaktadır. Böylece hem bankacıların hem de müşterilerin memnuniyeti daha yukarılara çıkmış olacaktır.


Bu risk merkezlerinde de raporlar oluşmaktadır bu raporlara Türkiye Bankalar Birliği Risk Raporu adı verilmektedir. Risk raporlarını almak için müracaat ettikten sonrasında da gerekli formları dolduruyorsunuz Bu raporlar; kredi, kredi kartları veya benzeri bilgileri içeren yazılı kaynaklardır. Bu raporları bankalara müracaat ile kolayca elde edebilirsiniz.


Risk merkezlerinde bu raporlar bulundurulur ve 10 yıl boyunca saklanır. Yani 10 yıllık banka verilerinden oluşmaktadır. Bu uygulama kapsamlı ve iyi bir şekilde ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor.