Engin ÖZMEN / EDİRNE, () - TÜRK vatandaşlarının Haziran ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek olması, Edirne’nin sınır komşusu Bulgaristan’da  sevinçle karşılandı. Kapıkule Sınır Kapısı’na 20 kilometre uzaklıktaki Svilengrad kentinde yaşayanlar vizesiz geçişleri desteklerini belirterek, gelecek Türk turistlerin ekonomilerine canlılık getireceğini söyledi.
Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi için geriye sayım başladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat sağlanması yönünde Avrupa Parlamentosu ve AB ülkelerine tavsiyede bulunması, sınır komşusu Bulgaristan’da da sevinçle karşılandı. Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra 20 kilometre uzaklıktaki Bulgaristan’ın ilk şehri olan Svilengrad'da yaşayanlar, vizesiz geçişlerle birlikte çok sayıda Türk turistin şehri ziyaret edeceğini ve ekonomiye canlılık getireceğini ifade etti.
'GELMELERİNİ BEKLİYORUZ'
Svilengrad kentinde yaşayan 27 yaşındaki Gergana Gorgieva, Türk vatandaşlarının sık sık geldiğini ancak vizesiz geçişlerle birlikte daha çok kişinin Bulgaristan’a gelebileceğini söyledi. Turistlerin ekonomik olarak katkı sağlayacağını belirten Gorgieva, "Vizesiz geçişler bizim için çok yararlı olacak. İki devlet içinde faydalı olacak. Ticaret ve iş olarak birbirimize böylelikle daha çok destek olacağımızı düşünüyorum. Vizesiz gelmelerini de destekliyorum" dedi.
İşletmeci Diana Dimitrova da vizesiz geçişlerin iki ülke arasındaki ticareti arttıracağını kaydederek, "Türkler için vizelerin kaldırılmasıyla çok daha fazla halk Bulgaristan’a gelecek. Bu bizim ve Türkiye için bir kazanç. Daha fazla gelecek insan, bizim içinde daha fazla satış demek. Gelmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'SINIRLAR ÇOK GEREKSİZ'
Sofya Teknik Üniversitesi mezunu olduğunu söyleyen İvan Stoyanov Angelov da 21’nci yüzyılda ülkeler arasına sınır konulmasının çok gereksiz bir tartışma olduğunu savundu. İnsanların istediği ülkeleri gezip görme hakkına kolaylıkla sahip olması gerektiğini anlatan Angelov, "Vizesiz dolaşımın özellikle bu yöreye, ekonomisi gelişmemiş olan ülkeye de katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
'BİZ GİDİYORUZ, ONLAR DA GELSİN'
Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat etmelerini desteklediğini belirten Banko Dimçev’de Bulgaristan’dan çok kişinin Edirne’de halk pazarlarına gittiğini hatırlatarak, "Vizesiz seyahatin iki devlet içinde yararlı olacağını düşünüyorum. Yunanistan’dan vizesiz olarak çok kişi geliyor ve alışveriş yapabiliyorlar. Türkiye’den gelenler de alışverişlerini burada yapabilir, gezebilirler. Bulgaristan’dan her hafta bir çok kişi halk pazarlarına gidiyor. Türkler de buraya rahatlıkla gelebilirler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI