SEZON GENELİNDE YÜZDE 10- 15 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Antalya'ya gelen Rus turistlerin yüzde 75'inin Kemer'i tercih ettiğini söyleyen Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, Rusya'da yaşanan krizden dolayı sezon genelinde yüzde 10- 15 seviyesinde düşüş beklediklerini söyledi. Tayyar Gül, "Kemer bölgesinde, şu an içerisinde bulunduğumuz krizden yüzde 10- 15 arasında bir düşüş yaşayacağımızı öngörüyoruz. Mısır ve Tayland pazarında şu andaki düşüş oranı yüzde 20- 25 arasında. Bizim öngörümüz bu pazarlar Rusya'ya daha uzak pazarlar olduğu için Türkiye'nin bu kadar darbe almayacağı yönünde" dedi.

'DÜŞÜŞ RUBLEDEN KAYNAKLI'

Rus turist sayısındaki düşüşün rubledeki değer kaybından kaynaklandığını vurgulayan KETOB Başkanı Gül, şöyle dedi:

"Empati yapmak gerekirse, bizim ülkemizde de benzeri herhangi bir durumda da insanın doğası gereği, herhangi bir alım yapmayız. İlerleyen süreci ve gelişmeleri bekleriz. Şu anda Rus pazarında da böyle bir durum söz konusu. Şu an ortaya çıkan yüzde 40- 45'lik düşüşlerin 2015 sezonuna yansımayacağı görüşündeyim. Rusya pazarıyla ilgili geçen yılları baz alırsak şu an itibariyle 'akmasa da damlar' nitelikte bir akış söz konusu. Yavaş yavaş rezervasyonlar başladı. Önümüzdeki haftalarda yapılacak olan Moskova'daki MITT fuarında çok daha açık ve net bu krizin tablosu ortaya çıkacaktır. 2015'de bizi neler beklediğini, birliklerin ya da bürokratlarımızın vermiş olduğu yüzdelik birimlerin gerçeğe yansımasını Mart sonu itibariyle daha net bir şekilde göreceğiz."

'DESTEK PAKETİ HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Kemer bölgesinde iç pazarda bu yıl daha fazla talep beklentisi içerisinde olduklarını aktaran Tayyar Gül, gelen ön rezervasyonların da bunu doğrular nitelikte olduğunu anlattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı turizm destek paketine de değinen KETOB Başkanı Tayyar Gül, paketin bir an önce hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı. Paketin detaylarının aktarılmasının acentelerin planlamaları açısından önemli olduğunu kaydeden Tayyar Gül, bu konunun üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğine dikkati çekti.