İZMİR, () - TERÖR ve Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından rezervasyon iptalleriyle sarsılan turizm sektöründe tepki sürüyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantılarını kast ederek, "Muhtarlar çağırılıyor, sigarayı bırakanlar çağrılıyor. Bu ülkeye katkı koyan döviz getiren turizmci görmezden geliniyor" dedi.
İzmir Ticaret Odası (İTO) ülke genelinde yaşanan olaylar nedeniyle turizmdeki düşüşü otelcilerle tartıştı. Konaklama işletmecilerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ETİK Başkanı Mehmet İşler ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Demirtaş, "Turizm ülkemiz ekonomisi için en önemli sektörlerden. Oteller de turizmin iskeleti diyebiliriz. Otel olmadan turizm yapılamaz. Turizmin tetiklediği çok şey var. Burada turist geldiği sürece herkes ekmek yiyecek. Ama yüzde 30- 40 doluluk oranlarıyla burada bu işi yapmak mümkün değil. Dünyanın pek çok ülkesinde otellerde kaldım. Baktığınız zaman, İzmir’deki otellere baktığınızda onların beş yıldızlı otellerine baktığınızda bizim üç yıldızlı otellerimize denk. Bizler, oda olarak sizlerin her zaman yanındayız. Bizim iç turizmde de gücümüz var. İzmir’i daha fazla tanıtmak için çalışmalarını gerçekleştiriyoruz" dedi.
BAKANLIKTAN SÖZ GELİYOR AMA DESTEK YOK
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, hükümetin turizme ilgisiz kaldığını, devletin gücünü arkalarında hissetmediklerini belirterek, "Biz sadece turizmciyiz. Şu an zor günler geçiriyoruz. Bize sahip çıkıldığını görmüyoruz. Aralık’ın başından beri Bakanlıklara sürekli ziyaretler yapıyoruz. Sözler de verilmiş olmasına rağmen şu ana kadar turizme elle tutulur bir şey verilmemiştir. Siz bir sektör kuruyorsunuz destek vermiyorsunuz. Böyle bir şey kabul edilir değil. Bugün tarımda sıkıntı olduğunda ziraatçıya prim veriliyor, destek veriyor. Bizim de ürünümüz tarlada. Biz de destek bekliyoruz. Biz Türkiye’de 290 milyar dolarlık hacim yaratan bir gücüz. Bu gücü şu an herkes görmezden geliyor. Muhtarlar çağırılıyor, sigarayı bırakanlar çağrılıyor. Bu ülkeye katkı koyan döviz getiren turizmci görmezden geliniyor. Biz devletin gücünü arkamızda hissetmiyoruz. Biz her şeye göğsümüzü gererek tek başımıza devam ediyoruz. ÖTV’yi bizden daha fazla veren bir ülke yok. Yunanistan’da alınan bira ile bizim aldığımız bira arasında yüzde 300 fark var. KDV de öyle. Adresimiz belli olduğu için bakanlıklar tarafından tahsilat merkezi olarak görülüyoruz. Antalya’da 150 bin personel işsiz kaldı. Devlet ortada hiçbir şey yokmuş gibi bize 'ay sonunda vergilerini eksiksiz öde' diyor. Ben artık normal bir ortamda ticaret yapmıyorum ki. Bu kamu vicdanını zedeliyor. Bu kadar çalışan, fayda sağlayan sektöre bunun yapılmasını biz kabul etmiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI