İstanbul, 23 Ağustos () - Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 azalarak 71.1 oldu. Endeks Temmuz ayında 71.3 olarak belirlenmişti.
TÜİK ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçümleniyor. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. 
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi düzeyi değişmedi
Ağustos ayı tüketici eğilim anketine göre hanenin maddi durum beklentisi endeksi Ağustos ayında aynı düzeyde kalarak 91.9 olarak gerçekleşti. Bu durum, hanehalklarının gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisinde bir önceki aya göre önemli bir değişiklik olmamasından kaynaklandı. 
Genel ekonomik durum beklentisinde iyimserlik
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Temmuz ayında 95.7 iken, Ağustos ayında yüzde 2.3 oranında artarak 97.9 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin oranının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor. 
İşsiz sayısı beklentisi endeksi 72.4 oldu
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.6 oranında azalarak Ağustos ayında 72.4 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali endeksi 22.4 oldu
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 4 oranında azaldı. Temmuz ayında 23.3 olan endeks, Ağustos ayında 22.4 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor. 

(Tablo ve Grafik)