KURULUŞUNUN 75'inci yılını kutlayan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ), yeni üretimini yaptığı Avrupa'nın en hafif yük taşıma vagonunu tanıttı.
Kuruluşunun 75'inci yılında kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ) Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, şirketlerinin kuruluşundan bugüne kadar 21 bini aşkın yük vagonu ürettiğini söyledi. Koçarslan, "Sivas cer atölyesi adıyla 1939 yılında kurulan TÜDEMSAŞ, her geçen gün kendini yeniliyor. Şirketimiz yaklaşık 110 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 418 bin 626 metrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Sermayesi 180 milyon lira olup, tamamı TCDD Genel Müdürlüğü'ne aittir. Şirketimizde kuruluşundan bugüne kadar 341 bini aşkın yük vagonunun bakım, onarım ve revizyonuyla birlikte 21 binden fazla yeni yük vagonunun üretimi yapılmıştır" dedi.
YENİ NESİL YÜK VAGONUNUN TANITIMI YAPILDI
Daha sonra Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde TÜDEMSAŞ tarafından üretilen yeni nesil konteyner taşıma vagonu RGNS'nin tanıtımı yapıldı. Tanıtıma Vali Alim Barut ile il protokolü katıldı. TÜDEMSAŞ Genel Müdür Yıldıray Koçarslan, yapımı tamamlanan vagonun proje çalışmalarına 8 ay önce başlandığını belirtti. Avrupa'daki en hafif yük vagonunun 25 ton ağırlığında olduğunu hatırlatan Koçarslan, "Bu vagon 20 tonluk darası ile Avrupa'daki en hafif çok amaçlı yük taşıma vagonudur. 80 farklı yükleme senaryosu ve entegre boji fren sistemi ile yenilikçi bir üründür. Bir aksilik olmaz ise Eskişehir ve Adapazarı'nda bir takım testler yapıldıktan sonra vagon Çek Cumhuriyeti'ne gidecek. Dinamik ve stradik testleri yapılacak. Bir terslik olmaz ise Aralık ayının ikinci haftası seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Bu Türkiye'deki TSI'ye (Avrupa Karşılıklı İşletilebilirlik Belgesi) sahip ilk vagonumuz olacak. Dünyanın yeni nesil yük vagonu diye tabir edilen darası hafifletilmiş bir vagon. Dünyanın en gelişmiş fren sistemini kullanacak. Bu bizim için bir ilk olacak. 2015 yılı içerisinde 3 ayrı tipte vagonumuzu seri üretime geçireceğiz" dedi.
Vali Alim Barut ise TÜDEMSAŞ'ın 75'inci yıldönümünü kutlayarak, demiryollarının öneminin giderek artığını ve bu kapsamda yolcu ve yük vagonu üretimlerinin de çağın gereklerine uygun hale getirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

FOTOĞRAFLI