EKONOMİ Bakanlığı’nın desteği, Trabzon Valiliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ve çeşitli kuruluşların katkılarıyla düzenlenen 3’üncü Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi, 21 ülkeden işadamları ve temsilcilerin katılımıyla başladı.
Novotel’de düzenlenen zirveye, işadamlarının yanı sıra Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil Khabadze, bazı ülkelerin konsolosluk görevlileri ile Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gümrük Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz Özak ile Aydın Bıyıklıoğlu, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü öğrencilerinin Osmanlı tarihini canlandıran sunumunun ardından açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, zirvenin yararlı geçeceğini inandığını belirterek, “Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan güzergâh doğrultusundaki ekonomi zirvesindeki esas amaç, kamuyla ve işadamlarıyla birlikte ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek olacak” dedi, ticaret ve ekonominin gelişmesinde lojistik ve finansın önemine dikkat çekti.
HEDEF 500 MİLYAR DOLAR İHRCAAT
Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, hedefin yakalanması için dış ticaretin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Büyükekşi, “Meclis olarak özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan, ARGE’den, inovasyondan ve markadan geçiyor. Bu önemli çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz. İpekyolu çevresindeki dost ülkeleri, işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyorum” diye konuştu.
TRABZON’UN HEDEFİ PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMAK
Toplantının Trabzon’da yapılması önemsediğini ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de, “Dünyada zenginlik, refah, ticaret ve üretim kısa ve uzun periyodlarla zaman zaman adres değiştirmekte, bazen de yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün yaşandığı bu dönemde toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Trabzon, ticaret kapasitesini artırarak ülke ticaretine, turizmine ve bölge turizmine daha fazla katkıda bulunabilmek ve pastadan daha fazla pay almak amacındadır” dedi.
Zirve'nin açılış konuşmaları sonunda katılımcılara anı plaketi verildi, toplu fotoğraf çektirildi. Zirve, ticaret, finans, lojistik ve turizm konularında düzenlenecek panellerle sürecek.

FOTOĞRAFLI