Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALELİ işadamı Niyazi Önen tarafından 1984 yılında kurulan ve konserve ton balığıyla özdeşleşen Dardanel, 30'ncu kuruluş yıldönümünü kutladı.
Ton balığı sektörünün lideri Dardanel'in 30'ncu kuruluş yıldönümü kutlama töreni, Kolin Hotel'de gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, eski Çevre Bakanı Hamdi Üçpınarlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bürokratlar, işadamları ve fabrika çalışanlar katıldı. Şirketin kurucusu Niyazi Önen, eşi Zeliha Önen ve şirket yönetim kurulu üyesi oğlu Mehmet Önen davetlilerle yakından ilgilendi. Tören Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı  Niyazi Önen'in 30 yıllık Dardanel serüvenini anlatan film gösterimiyle başladı. İşçilerinin kutlama coşkusu, Niyazi Önen'in 'çamsakızı çoban armağanı' diye lanse ederek açıkladığı 500'er liralık prim açıklamasıyla ikiye katlandı.
HİNT OKYANUSU'NDAN GELEN BALIKLAR
Kutlamada ilk konuşmayı yapan Mehmet Önen, kendisinin de Dardanel gibi Çanakkale'de doğduğunu ve çocukluk yıllarının fabrikada geçtiğini belirtti. Adına, 'Kaptan Memo' markasıyla tonbalığı konservesi dahi üretilen Mehmet Önen, "Her zaman bu şirketin içindeydim. Dardanel bir aile şirketi. Dardanel'in başarısındaki ve 30 yılda gerçekleştirdiği ana faktörün Niyazi Önen'in vizyonu, yaratıcılığı ve işine olan aşkıdır. Ton balığı üretimi için tüm dünyada değerli hanımlarımızın el becerilerine ihtiyaç var. Hala dünyada balık soyma makinesi icat edilmiş değil. Ürettiğimiz her bir Dardanel ton konservesinin arkasındaki değerli çalışanlarımızın bu emeğini herkese hatırlatmak isterim. Bizim aldığımız Hint Okyanusu'ndan Çanakkale'ye tam 5 bin 752 kilometre öteden geliyor. Buradan gelen balıklar Çanakkale'deki fabrikamızda işlendikten sonra 32 ülkeye ihraç ediliyor. 24 yıl içerisinde babam Niyazi Önen'den bir tek şey öğrendim, o da 'Dardanel'den asla vazgeçme.' Değerli çalışanlarımız ben size ömrümün sonuna kadar Dardanel'den vazgeçmeyeceğime dair söz veriyorum. Sizin de bana bu sözü verir misiniz?" diyerek konuşmasını tamamladı.
PATRONUN HEDEFİ YÜZDE 85 BÜYÜME
Ardından kürsüye gelen şirketin kurucusu Niyazi Önen, 1980 yılında sanayici olmaya karar verdiğini, Çanakkale'de bir fabrika kurup marka yaratarak dünya liginde oynamayı hedeflediğini anlattı. Niyazi Önen şöyle konuştu:
"1984 yılında kurduğumuz fabrika ile yola çıktım. İyisiyle, kötüsüyle, kriziyle, zorluğuyla, her şeyiyle 30 yılı geride bırakarak bugünlere geldik. Ama 30 senede hiçbir zaman vazgeçmedim ve kafamdaki hedefi en iyi şekilde gerçekleştirmek için çalıştım. Dardanel şuanda dört grup şirketiyle ve binin üzerinde çalışanıyla ulusal ve uluslararası pazarlarda sekiz markaya sahibiz. Her gün ortalama iki milyon aile Dardanel tüketiyor. Hızlı bir büyüme içerisine girdik. 2013 yılında yüzde 60 büyüdük. 2014'te de yüzde 65 olarak gerçekleşiyor. 2015'te çıtamızı biraz daha yüksek tutarak yüzde 85'lik büyümeyi hedefliyoruz. Dünyanın 32 ülkesine Dardanel markasıyla ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Balık konserve sektörünün şuan itibariyle Türkiye'de yüzde 77'sini kontrol eder durumdayız." YENİ ÜRÜNLER TANITILDI
Ülkenin balık uzmanı olduklarını ve tüm yatırımlarının bu konuda olduğunu anlatan işadamı Niyazi Önen, konuşmasına piyasaya sundukları yeni ürünlerin lansmanı yaparak devam etti. Esas odak noktalarının deniz ürünleri olduğuna vurgu yapan Önen, "Bu konuda hiç mütevazi değiliz. Balığın tazesi, soğutulmuşu, kaplamalı olarak işlenmişi, hazır yemek hali, marina edilmiş, tütsülenmiş, konserve edilmiş her türünde Dardanel markası olacak. Biz iş konusundaki başarının bildiğiniz konulara odaklanmadan geçtiğine inanıyoruz" diye konuştu.
MARKA VURGUSU
Üretimin önemine değinen Niyazi Önen, Türkiye'nin kalkınabilmesi ve kalkınmasını devam ettirebilmesi için üretime ihtiyacı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz de Dardanel olarak karınca kararınca üretimi arttırmayı, istihdamı arttırmayı, vergi vermeyi, döviz kazanmayı hedefliyoruz. Ancak bu üretimi de sadece markasız olarak sattığınız zaman devamlılığı olmuyor. Bu nedenle bizim artık markalı üretim yapmamız lazım. Bir ülkede ne kadar güçlü marka varsa, o ülke o kadar zengin ve ekonomisi büyümüş ülkedir." 
Niyazi Önen ayrıca Dardanelspor ve Medya Grubu ile kentte sosyal sorumluluk projelerini de yerine getirdiklerini, hedeflerinin artık Dardanel Vakfı'nı kurmak olduğunu söyledi. Kutlama töreni Dardanel'de 5 ile 35 yılını dolduran 260 işçiye plaket verilmesiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI