TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dünya artık ülkelerin gücünün topla tüfekle değil zenginlikle ölçüldüğünü ve zenginliğin ölçüsünün girişimcilik olduğunu belirterek, "Hangi mesleği okursanız okuyun, ama zengin olmanın yolu girişimcilikten geçiyor. Sen zenginsen Türkiye zengin. İşin kuralı bu" dedi.
Rıfat Hisarcıklıoğlu, Niğde Üniversitesi TOBB İletişim Fakültesi'nin temel atma törenine katıldı. Üniversitenin yerleşkesinde gerçekleşen temel atma törenine Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Vali Necmeddin Kılıç, İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkanı Ak Partili Faruk Akdoğan, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, akademik personel, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, eğitime yapılan yatırımın her zaman karlı bir yatırım olduğunu, bu nedenle de Niğde Üniversitesi ile geçen yıl iletişim fakültesi için bir protokol imzaladıklarını belirterek, "Biz işadamları olarak yatırama şöyle bakarız. Yatırıma bakarken kar zarar gözüyle bakarız. Ama ömrümüz boyunca bir yatırım var ki hiçbir zaman zarar etmezsiniz. O da eğitime yaptığınız yatırım. Eğitime yapılan yatırım her zaman kar yazar. Bundan siz kazanırsınız, şehriniz kazanır, ülkeniz kazanır , bütün insanlarınız kazanır. Bugün en büyük sermaye petrol filan değil, eğitimli insanlardır" diye konuştu.
'ALLAH, GİRİŞİMCİLİK RUHU VERMİŞ'
Konuşmanın ardından fakültenin temeli atıldı. Rıfat Hisarcıklıoğlu daha sonra Niğde Üniversitesi Kongre Merkezi'ne geçerek öğrencilere 'Gündem girişimcilik' konulu ders verdi. Dersinde girişimciliğin önemine değinerek bir ülkenin gelişmesindeki en önemli etkenlerden birinin girişimcilik olduğu mesajını veren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 1 milyon 500 bin işletme var ve bunların içerisinden demokratik bir seçimle gelmiş bir başkanım. Girişimcilik niye önemli. 1912'de İngiliz bir yazar Osmanlı'yı gözlemlemek için geliyor. Bakıyor ki Osmanlı'da Türklerin olmak istemediği tek meslek girişimcilik. Herkes çocuğunun bürokraside görev almasını ya da asker olmasını istiyor. Devir öyle değişti ki insanların ülkelerin gücü topuyla tüfeğiyle ölçülmüyor. Zenginliğin tek bir ölçüsü var girişimciler. Hangi mesleği okursanız okuyun ama zengin olmanın yolu girişimcilikten geçiyor. Sen zenginsen Türkiye zengin. İşin kuralı bu. Allah bize petrol ve doğalgaz vermemiş ama Allah bize müthiş bir girişimci ruhu vermiş. Almanya ve Japonya dünya savaşında yerle bir olmuş. 'Bir daha ayağa kalkamaz bu ülkeler' denilen Almanya ve Japonya dünyanın en büyük ekonomik güçleri. Tek sermayeleri girişimcileriydi. 90'lı yılların başında dünyanın süper gücü Sovyetler Birliği idi. Savaş mı oldu silah mı atıldı da Sovyetler bugün yok? Teknolojide dünyanın en önde gelen ülkesiydi. Uzayda, askeri güçte ABD'nin önündeydi. Tek bir kurşun atılmadan dağıldı gitti. Niye biliyor musunuz? Çünkü girişimcisi yoktu. Girişimci demek rekabet demek. Rekabetin olmadığı yerde kalite ve zenginlik bulamazsınız."
'HEPİMİZ ÖZAL'A GÜLDÜK'
Girişimciliğin 5 altın kuralı olduğunu ve bu kuralları da yerine getirenin kazandığını ifade eden Rıfat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
"Hayal olmadan hiçbir şey olmuyor. Colomb'un hayali olmasa Amerika kıtası keşfedilir miydi? İnsanların hayalini okuyabilen bir alet icat edilmedi. En özgür olduğunuz alan hayalleriniz. Hayal kurmaktan korkmayın. Bunların içinden bazılarını hedefe dönüştürmeniz lazım. Hedef seçerken de küçük düşünmeyin. Küçük düşünürseniz, küçük olursunuz. Uçurumu geçmek için adımınızı büyük atmalısınız. Onun için hedefinizi büyük seçin. 'Ağacın tepesine çıkmak için yıldızları hedefleyin' diyor Konfüçyüs. Turgut Özal 'Türkiye'ye 10 milyon turist gelecek' dediğinde hepimiz güldük. Gelen turist sayısı o ünlerde 300 bindi. 'By-pass ameliyatı olurken bir şey mi oldu, beynine kan gitmediği için böyle oldu?' diye yazılar vardı. Bugün Türkiye'ye yılda gelen turist sayısı 40 milyon. Bugün Türkiye turizm destinasyonunda dünya 6'ıncısı haline geldi."
'AVRUPA'DA SATILAN 4 BEYAZ EŞYADAN 1'İNİ BİZ ÜRETİYORUZ'
Dersin girişimciliğe örnekler de veren Hisarcıklıoğlu, 10 yıl önce kurulan Yemek sepetinin 598 milyon dolara satıldığını, Facebook'un kurucusunun sermayesinin bir laptop ve garaj olduğunu ancak şirketin bugünkü değerinin 177 milyar dolar olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Fikriniz varsa, proje yaptığınız zaman Avrupa Birliği'nde tam 80 milyar dolar para var, biz de bu fona ortağız. Yeter ki projeniz olsun. Eskiden bizim Kayseri'de başarılı olamayacakları okuturlardı. Bugün o zihniyet de değişti. İyi bir eğitim şart artık. Biz dil adres bilmeyen kardeşlerimle 3 milyar dolarlık ihracat yapan ülkeden 160 milyar dolar ihracat yapan Türkiye haline getirdik. Bugün dünyanın en kaliteli araba üretimi bizde. Avrupa'da satılan her 4 beyaz eşyadan birini biz üretiyoruz. Hiç korkmayın, geleceğinize güvenin. Sizlerle beraber hedefimiz dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. Bizlerden sonra inşallah sizler bu ülkeyi birinci sıraya getireceksiniz."
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dersin sonunda öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Niğde'den ayrıldı.

FOTOĞRAFLI