Siyamed KAÇMAZ - Tolga ÖZBEK / MOSKAVA () - Türk Hava Yolları'nın en kârlı dış hat noktalarından biri olan ve aynı zamanda Rusya Cumhuriyeti'ndeki diğer uçuş noktalarının da yönetildiği Moskova merkezi yenilendi.

İki katlı, toplam 500 metre karelik satış ve yönetim ofisinin açılışı Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yıldırım tarafından yapıldı.

THY Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, 12 yıldır kullanılan Bolshaya Dmitrovke Sokağı'nda bulunan merkez ofis, Valovaya Ulitsa 35 numaradaki yeni yerine taşındı. Mefail Deribaş, amaçlarının daha iyi hizmet vermek olduğunu söyledi:

"Eski ofisimizin yeri de çok merkeziydi. Ancak yer sıkıntısı çekiyorduk. Ruslar, uçak biletlerini havayolu şirketlerinden giderek kendileri satın alıyor. Ofisimize gelen yolcularımıza otopark hizmeti veremiyorduk. Yeni merkezimiz hem daha büyük hem de bu konuda artık konuklarımız mağdur olmayacak"

BÜYÜKELÇİ KURDELAYI KESTİ
Yapılan törende konuşan Moskova Büyükelçisi Ümit Yıldırım, "THY son yıllarda hızla büyüdü. İki ülkenin gelişen ilişkilerinde çok önemli bir taşıyıcı. Burası THY kadar ülkemizi de temsil ediyor" diye konuştu.

Yeni ofis iki ayrı bölümden oluşuyor. Ana girişte bilet satış ofisi yer alıyor. Ağırlığını Rus çalışanların oluşturduğu satış bölümünün arkasında ise muhasebe, finans ve yönetim ofisleri bulunuyor. THY'nin Rusya'da havalimanları dahil 5'i Türk toplam 45 personeli bulunuyor.

YAZ SEZONUNU HAZIRLIKLARI TAMAM
Ekonomik krizle birlikte kurlardaki hızlı değişim nedeniyle Ruslar biraz yaz sezonu için biraz temkinli olsa da tur operatörleri, bir kaç ay içinde hızlı bir yükselişin olacağına dikkat çekiyor. THY önümüzdeki yaz için günde 4 kez yapılan İstanbul-Moskova uçuşlarını aynı sayıda sürdürecek. Halen günde bir kez Ankara-Moskova seferi de yapılacak.

Ancak Antalya-Moskova uçuşları geçen yıl günde 3 kez yapılırken bu yıl günde bir sefer planlanıyor. Kuşkusuz önümüzdeki günlerde bu sayının da artırılmasının gündeme geleceği belirtiliyor.

TÜRK ŞİRKETİ YAPTI
Ofisteki tüm inşaat işleri, Megaron şirketi tarafından yapıldı. Yaklaşık 20 yıldır Moskova'da yaşayan Megaron'un sahibi Mimar Semih Altındağ, bir buçuk aylık çalışmayla ofisi tamamladıklarını ifade etti.

Taşları ve havalandırma sistemlerini Türkiye'den getirdiklerini belirten Altındağ, THY ofisini bir Türk şirketi olarak yapmaktan memnun olduklarını söyledi.

Rusya'da önemli inşaat çalışmalarına imza atan Enka şirketi ile Rusya'ya geldiğini söyleyen Semih Altındağ, yaklaşık 15 yıldır kendi şirketiyle mağaza, restoran ve bankaların iç inşaat çalışmalarını yapıyor. Megaron iki yıl önce Moskova'da Sheremetyevo Havalimanı'ndaki duty free mağazalarının da içinin de inşaatını gerçekleştirmişti.

(FOTOĞRAFLI)