SİVAS'ın Kangal ilçesinde belediye ile su konusunda anlaşmazlığa düşen Termik Santral, bünyesindeki 121 taşeron işçinin görevine son verdi. Santral önünde toplanarak karara tepki gösteren işçilere Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk de destek verdi.
2013 yılında özelleştirilerek Konya Şeker-Siyah Kalem ortak girişim grubuna 985 milyon dolar bedelle devredilen Kangal Termik Santrali'nde işletme ile Kangal Belediyesi arasında su kullanımı konusunda anlaşmazlık çıktı. İddiaya göre santralin bugüne kadar kazan soğutma için ücretsiz olarak kullandığı Hamal Köyü yakınlarındaki saniyede 650 litre su çıkan 'Uyuz Pınarı' kaynağının ruhsatını geçen Temmuz ayında 30 yıllığına Kangal Belediyesi aldı.
Ardından belediye 30 Eylül'de Kangal Termik Santrali'ne bir yazı göndererek kaynakta bir takım çalışmalar yapılacağı, bu sırada santrala ait pompaların zarar görmesinden sorumlu olunmayacağı aktarıldı. Belediyenin santralin kullandığı bu su için ücret isteyeceğini düşünen santral yönetimi ise özelleştirme sonrasında taşeron firma aracılığı ile bünyesine dahil ettiği 121 işçinin çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine taşeron firma dünden itibaren işçilere çıkışını verdi. Santral çıkışlara gerekçe olarak kaynağı Kangal Belediyesi'nin alması nedeni ile su temininde yaşanacak güçlükler olarak gösterdi. Yaşanan gelişme üzerine asgari ücret ile çalışan ve iş akitleri sona erdirilen 121 taşeron işçi bugün santral önünde toplanarak ateş yakıp yağmur altında protesto gösterisi yaptı. Çadır kuran işçilere Kangal Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Öztürk de destek verdi.
Termik Santralin aldığı kararı eleştiren Başkan Öztürk, santralin suyunu kesmediklerini, sadece ücretini talep ettiklerini söyledi. Santral ile belediye arasında hukuksal anlaşmazlıklar bulunduğunu ve bununla ilgili açılan davaların sürdüğünü belirten Öztürk şöyle dedi:
"Burada çalışan çocuklar 1000 liraya çalışıyor. Yani asgari ücret ile çalışıyor. Burası aylık 60 milyon lira fatura kesen bir işyeri, Allah daha çok versin gözümüz yok. Asgari ücret ile çalışan işçinin üzerinden kimse hesap yapmayacak. Belediye ile hasabını mahkeme yoluyla çözecek. Burası hukuk devleti. Mahkeme kararları bağlayıcı olacak. Bu işçileri çalıştıran taşeron firmaya gönderdikleri yazıda termik santralin suyunu karşılayan kaynağın belediyeye geçmesi nedeni ile işçi çıkarılacağından bahsediliyor. Ben bu işçilere sahip çıkarım. Memleket sahip çıkar. Ülke enerjisinin yüzde 3'ünü bu santral karşılıyor. Biz suyu filan kesmiyoruz. Bu arkadaşlarımıza da Kangal Belediyesi olarak maddi manevi her türlü desteği veririz."
İşçi temsilcisi olarak konuşan Oğuz Özmen ise zaten buradaki işçilerin asgari ücret ile çalıştığını belirterek kendilerini belediye ile karşı karşıya getirmek istediklerini, işçilerin tek arzusunun ise santralin bünyesine geçerek kendi işçisi olarak çalışmak olduğunu vurguladı.
Termik Santrali yetkilileri ise konuyla ilgili her hangi bir açıklama yapmadı.

FOTOĞRAFLI