ESAD’IN FİRARİ ASKERİ 15 GÜNLÜK BEBEĞİYLE UMUT YOLCUĞUNDA
Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne’ye yaya olarak gelen ve 3 grup halindeki Suriyeli mültecilerin bekleyişi sürüyor. Yunanistan’ın kendilerine sınırı açacağına inanan mültecileri jandarma ve polis ekiplerinin ikna çabalarına rağmen bulundukları alanları terk etmiyor. Sadece Yunanistan’a gitmek istediklerini ifade eden mülteciler halen otogar, otoban ve kent merkezindeki İlhan Koman Parkında sınıra gidecekleri günü bekliyor. Çoğunluğu aile olan mülteciler, sokak şartlarında yerlerde uyuyarak zaman geçiriyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın askeriyken firar ettiğini ve evlerinin IŞİD saldırılarında harabeye döndüğünü anlatan Fatih Mustafa Mahud, Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne’ye geldiğini söyledi. Suriye’yi terk ettikten sonra Şanlıurfa’da kaldığını ve 15 gün önce Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde üçüncü çocuğu Abdullah’un doğduğunu söyleyen Mahud, “Ben Suriye’de Esad’ın askeriyken firar ettim. Daha sonra IŞİD saldırılarında evim de harap oldu. Eşim ve 2 çocuğumla Türkiye’ye kaçtık. 15 gün önce eşim Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde doğum yaptı. Ayağım sakat, hem tedavi olmak, hem de çocuklarıma daha iyi bakabilmek için Avrupa’ya gitmek istiyorum. Şanlıurfa’dan sonra İstanbul’a, oradan da ailemle beraber yürüyerek Edirne’ye geldik. Tek istediğim Yunanistan’a gidip oradan Almanya’ya gitmek. Ama polis bizim gitmemize izin vermiyor. Üç çocuğum, eşimle beraber bu parkta kalıyoruz. Deniz yoluyla kaçmak istedim ama bebeğim orada ölür diye korktum” dedi.
15 KİŞİ TEDAVİ EDİLDİ
Mültecilerin umutlu bekleyişi sürerken, otoban, otogar ve parkta sabahlayan Suriyelilerden 15’i rahatsızlandı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ambulanslarla Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen aralarında 4 günlük bebeğinde olduğu mülteciler tedavilerinin ardından yeniden kaldıkları alanlara götürüldü. Mültecilerin genel olarak ishal, güneş çarpması, tansiyon düşmesine bağlı olarak rahatsızlandıkları belirtildi.
Öte yandan yaklaşık 2 bin Suriyeli mültecinin geldiği Edirne’ye çevre illerden Çevik Kuvvet ekipleri takviye edildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 görevli de parkta mültecilerle konuşarak neden geri dönmeleri istemediklerini öğrenmeye çalıştı.

FOTOĞRAFLI