Türkiye'nin Üretimi Türkiye'nin İhracatı Platformu, tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatına getirilen ek vergi yükümlülüğünün ardında durdu. Platformun başkanlığını yürüten Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, anti damping vergisini tekstil sektörü adına olumlu bulurken, "Kararda yaygarayı koparan ithalatçılar." dedi.
15 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı uyarınca belirli tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında ek vergi yükümlülüğü getirildi. Türkiye'nin Üretimi Türkiye'nin İhracatı Platformu, Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda sektör temsilcilerinin mutabakatı ve Ekonomi Bakanlığı'nın araştırmalarının akabinde alınan kararı değerlendirdi. Bu çerçevede yapılan basın toplantısına platformun başkanlığını yürüten Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer ve İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle katıldı.
Toplantıda konuşan Abdülkadir Konukoğlu, "Anti damping vergisinde yaygarayı koparanlar ithalat bölümü ile ilgilenen arkadaşlar, ihracat bölümü ile ilgilenen arkadaşlar değil." dedi. Gayelerinin üretimi, istihdamı artırma ve dış ticaret açığını minimuma indirme olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şunları ifade etti:
"Burada sanayiciler olarak gelir elde etme, karları katlama nihai hedeflerimiz. Tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında ek vergi detaylı araştırmaların ardından kondu. Bakın yerli malı bir gömleği 50 liraya veya 20 liraya alabilirsiniz, buna mukabil Uzak Doğu malını 10 liraya veya 20 liraya alabilirsiniz. Amu şu malum, 10 liraya alınacak Uzak Doğu malı havuzdan su götürür. Bizler havuzun içinden alsak dahi önemli bir kaybımız olmayacaktır. Bu kadar yaygara koparmanın anlamı üç ithalatçının fazla gelir elde edememesinden mi kaynaklanıyor? Burada bir yandan ithal eden diğer yandan ihracat yapanların sesi çıkmıyor. Burada sesi çıkanlar ithal edip Türkiye'de satanlar. Sonuç olarak bizler, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) belgesini teşvik ediyoruz. Üretmeyi ve ihracat yapmayı öneriyoruz; ithal edip iç piyasada satmayı değil."
Gazetecilerin konuya dair sorularına da Abdülkadir Konukoğlu, "Kavgamız, ithal edilip iç piyasaya satılan mallara karşı. Yoksa Türkiye'ye ihraç kaydıyla getirilen konfeksiyon ya da kumaşla bir mücadelemiz yok." cevabını verdi.

BAŞER: EK VERGİLERLE YATIRIMLAR YÜZDE 100 ARTTI
Ek vergilerin tekstil sektörüne getirilerini sunumla anlatan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer de "Mütekabiliyet esaslı ek vergilerle yatırımlar yüzde 100 arttı. Kararın yürürlüğe girdiği 3 ay içinde sektöre 700 milyon dolar geldi. Evet, bu ek vergi daha fazla ihracat, daha fazla ithalat demektir. Zannediyorum, Türkiye'de yeterli üretim kapasitesi olmadığına bu en iyi bir cevaptır. " yorumunu yaptı. Ek vergi ile örme ve dokumada ithalatın gerilediğine işaret eden Başer, buna mukabil ihracatta miktar olarak daralma olmadığını bildirdi.
Başer, İthalat Rejimi Kararı'nın ardından tekstil, örme ve dokuma ürünlerinde Çin'in Avrupa Birliği (AB) içinde piyasa paylarının indiğini dile getirdi. Buna karşın Türkiye'nin payının arttığını açıkladı.
Bülent Başer, "İhracatımız daralan Avrupa piyasasında, ek vergi gelen ürünlerde artmıştır. Tekstilde dış ticaret fazlası vermemiz bunun kanıtıdır. Gelinen aşamada Ekonomi Bakanlığı'nın aldığı karar hem istihdamı hem yatırımları ve üretimi artırıyor. Dış ticaret fazlası yaratmaya imkan tanıyor. O zaman bu yaygara niye?" ifadelerini kullandı. Bu olumlu tablonun göz ardı edilmesinden dert yanan Başer, ek vergilerle dış ticaret fazlasının 2012'de 15 milyar doları bulacağını da aktardı. Ek vergilerin tüketici fiyatlarına da menfi etkisi olmadığından söz ederken, "Bir mal alınırken Uzak Doğu mallarında çocuk terini, yasaklanmış kanserojen maddeleri bulunacak. Bunalara karşı daha hassas olunmalı." uyarısında bulundu.