Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 16 Nisan () - TARIMSAL üretimde "hibe" desteklerin önemli olduğunu söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu desteklerin gerçek üreticilere verilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Buğday ve arpa üreticilerinin, Çiftçi Kayıt Sistemine katılmaları koşuluyla kilo başına 5 kuruş, mısır üreticileri de 4 kuruş destek alacakları kararı geçen günlerde Resmi Gazete'de yayınladı.

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarımsal destek kredilerinin önemine vurgu yaparak bu alanda hangi ürüne destek verilirse o ürününde üretim artışı olduğuna dikkat çekti.

Reis, devlet destekli kredilerde özellikle hibe bölümünün önemli olduğunu belirterek, "Hibe verilecek olan kişi ve kuruluşlar çok önemli. Gerçekten üretim yapacak mı, hangi ürünün hangi toprakta üretecek gibi konular çok iyi tespit edilmeli. Bu sürdürülebilir tarım açısından önemli. Ayrıca üreticilerin de bunları talep etmesi gerekiyor" dedi.

"TOPRAKTA NEM VAR EKİMİ ENGELLEYECEK BİR DURUM YOK"
Reis, tarım ürünlerinin olumsuz hava koşullarında çok da fazla etkilenmediğine dikkat çekerek, "Toprakta şuan ekili olan ve Haziran ayında hasadı yapılacak ürünler buğday, mercimek. Buğday ülkemizde yılda 20 milyon ton tüketimi olan bir ürün" dedi ve ekledi:

"Konya'da çok az miktarda kayıp var ama bu fazla üretim ile çözülecek. Güneydoğu Anadolu'da zayiat olmadığını o bölgede ki üreticilerden öğrendim. Mercimek konusunda da durum aynı. Hatta, 'Nisan ayının sonunda eğer yağmur yağarsa daha da verimli olur' diyorlar. Önümüzdeki günlerde, çeltik, fasulye, nohut, tohuma atılacak. Bu yıl yağan yağmurlarla toprak nemi aldı ve üretime hazır durumda. Niğde, Nevşehir bölgesinde yağış az oldu ancak burada yer altı sularıyla yağışsızlık giderilecek. Malatya kayısında ve Karadeniz'in belli bir bölümünde fındıkta azalma olduğunu biliyoruz. Ayrıca Japon eriğinde bir azalma var. Tüketimi karşılayacak ürünlerde her hangi bir problem yok, tablo biraz farklı aktarılıyor. Kayısı ve fındık en önemli ürünlerimiz çünkü dünyada fiyatını biz belirliyoruz. Sera bitkilerinde Mayıs gibi ekim başlayacak. Burada da toprakta nem var ekimi engelleyecek bir durum yok."

"KURU GIDA ÜRÜNLERİNİN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK..."
Mehmet Reis, fiyat artışlarının ve üretim rakamlarının da Türkiye'de ki fiyatları etkilediğini belirterek, "Şu anda tespitlerime göre fiyatlar dış piyasaların da etkisiyle bu hale geldi. Her ne kadar Ramazan ayı yaklaşsa da Haziran ayında yeni hasat alınacak ve böylece kuru gıda ürünlerinin fiyatlarında düşüş olacak ancak hiç bir ürünün fiyatı bir yıl önceki fiyatlara inmeyecek" dedi.

"İNSAN YİYECEĞİNE ORTAK OLMAYA BAŞLADI"
Dünya fiyatlarını dengeleme konusunda en önemli ülkelerden birinin Çin olduğunu belirten Reis, "Çin emek yoğun işlerden uzaklaşmaya başladı. Olumsuz hava şartları da orada tarım üretimini etkilerdi. Dünya da nüfusu fazla olan Çin, Pakistan gibi ülkeler ete ve buğday ürünlerine yönelmeye başladı. Artık tarım ürünlerini otomobillerde tüketmeye başladı, yiyeceğe ortak olmaya başladı. Önümüzdeki 15-20 içerisinde biodizel nedeniyle fiyatlar daha da artacaktır" dedi.

TARIM DESTEK KREDİLERİ
Resmi Gazete'de yayımlanan tarımsal destek kredilerine göre, üreticilere dekar başına, süs ve peyzaj bitkileri için 3.1 lira, arpa, buğday gibi hububat üreticilerine 4.6 lira ve ayçiçeği, kanola gibi yağlık tohum ya da pamuk gibi endüstriyel bitkiler için de 7.5 lira mazot desteği verilecek. Türkiye'de çiftçilerin büyük bölümünün üretimini yaptığı buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi unlu tohumu bulunan hububat bitkilere kilo başına 5 kuruş destek verilecek. Mısır üreticilerinin kilogram başına desteği 4 kuruş olarak belirlendi. Karar kapsamında, üreticilere kilogram başına, yağlık ayçiçeğine 30 kuruş, kütlü pamuk için 55 kuruş, soya fasulyesi için 50 kuruş, kanola için 40 kuruş, aspir için 45 kuruş, zeytinyağı için 70 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 10 kuruş ve çay için 12 kuruş destekleme verilecek.

(OSS)