(Ayrıntılar ve geçmiş bilgiler eklendi.)

İSTANBUL, 28 Ağustos () - Rusya'nın, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gıda alımına son verme kararının ardından, başta tavuk eti ve yumurta olmak üzere birçok tarım ve hayvan ürününde yüzde 100'e varan "ihracat iadesi" verilmesi kararlaştırıldı.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, tarımsal ürünlere ihracat iadesi verilmesinin "uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla" kararlaştırıldığı belirtildi.

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere; karar kapsamındaki ürünlerin ihracatında uygulanacak azami ödeme oranları ve miktar barajları belirlendi.

Kümes hayvanları eti ve konserveleri, bal, süs çiçekleri, dondurulmuş ve kurutulmuş sebzeler, meyveler, zeytinyağı, konserve balık, çikolata ve kakaolu gıdalar, makarna, bisküvi, reçel, jöle, marmelatlar ile meyve ve sebze suları ihracatının kararla belirlenen miktardaki ihracatına yüzde 15 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda ihracat iadesi yapılacak.

TAVUK ETİNE TON BAŞINA 350 LİRA

Resmi Gazete'de yayımlanan tabloya göre, tavuk eti ihracatında ton başına 350 lira olarak belirlenen "ihracat iadesi" yumurtada 1,000 adete 30 lira, bala ton başına 120 lira, süs çiçeklerine ton başına 370 lira, buharda pişinrilmiş ya da dondurulmuş sebzelerde ton başına 145 lira, kurutulmuş sebzelerde ton başına 670 lira olacak.

Ayrıca, meyveler ve sert çekirdekli meyvelere ton başına 140 lira, zeytinyağına ton başına 50 lira, kümes hayvanlarından yapılmış sosis ve benzeri ürünlere ton başına 450 lira, hazırlanmış ya da konserve yapılmış balıklara ton başına 450 lira, çikolata ve kakaolu ürünlere ton başına 215 lira, makarnalara ton başına 120 lira, bisküvi, kekler ve gofretlere ton başına 215 lira, dondurulmuş sebze işleme sanayiine ait ürünlere ton başına 135 lira, reçel, jöle ve pürelere ton başına 115 lira ve meyve ve sebze sularına ton başına 270 lira "ihracat iadesi ödenecek.

ŞİRKETLERİN KAMUYA BORÇU TAHSİL EDİLECEK

Bu kapsamda şirketlerin vergi ve vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri, enerji giderleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerinin tamamı mahsup edilecek.

İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecekler. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecekler.

RUSYA ROTASINI TÜRKİYE'YE ÇEVİRMİŞTİ

Ukrayna sorunu nedeniyle AB, ABD ve Kanada ile ilişkileri gerilen Rusya, bu ülkelerden gıda ürünü ithalatına son verme kararı alınca, sebze ve meyvenin yanında, yumurta, kanatlı eti, jelatin, süt ve süt ürünlerini de Türkiye’den sağlamak için harekete geçmişti.

Gelişmeler üzerine Türkiye'ye gelen Rusya heyeti, Tarım, Gıda, Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine Türkiye’den yumurta, kanatlı eti, süt ve süt ürünleri ithal etmek istediklerini ve bu ithalat için bürokrasiyi kolaylaştıracaklarını aktardı. Bakanlık yetkilileri de önceki gün sektör temsilcilerini Ankara’ya çağırarak, Rusya pazarındaki fırsatlar konusunda bilgi verdi.