Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 16 Nisan () - KREDİ kartına taksitle tatil harcamalarında vadelerin 12 ay ve üzerinden dokuz aya çekilmesi, tatilciyi etkilemedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı ile taksitli satışlara sınırlama getirmesi bankalar, teknoloji marketleri, beyaz eşya ve mobilya sektörlerini olumsuz yönde etkiledi. Bir çok sektör satışlarda büyük oranlarda düşüş yaşadı.

Ancak turizm sektörü ise düzenlemeden etkilenmedi. Yaklaşık üç yıldır uygulanan erken rezervasyon indirimleriyle birlikte, vadelerin dokuz aya çekilmesi rezervasyonları olumsuz etkilemedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, taksit düzenlemesinden sektörün etkinlenmediğini belirterek, "Turizm sektöründe bir sıkıntı yok. Biz gittik BDDK başkanına durumu izah ettik, ikna ettik ve dokuz taksitten memnunuz" dedi.

TÜRSAB eski başkanı, VİSİTUR Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş da, "Dokuz ay taksit turizmde iyi bir süre. Sektörün ayakta kalmasına büyük bir destek. Zaten yerli turistler erken rezervasyonla tatile gittiklerinde ödemelerinin ya tamamını ya da büyük bir bölümünü yapmış oluyorlardı. Yani yerli turist için tatil ön ödemi oluyordu. Bu nedenle dokuz ay taksit sektörü etkilemedi" dedi.

"TOPLUMUN GÜVENİNİ KAZANDI"
Talha Çamaş, Türkiye'deki tatil merkezlerine yalnızca yabancı turistin gitmesinin işletmeciler için sorunlar yaratığını ve yerli turisti de çekmek istediklerini belirterek, "Yerli turistin imkanlarının tatil imkanları olması bu nedenle önemli. Erken rezervasyon üç yıldır var ve çok iyi tepkiler alıyor. Erken rezervasyon yapıyorsunuz, ödemenizi yapıyorsunuz. Türk tur operatörlerinin de hizmetini dürüstçe yapması toplumun güvenini kazandı. Sistem yerleşti ve pozitif yönde de ilerliyor" dedi.

"TÜKETİCİ BİR AN ÖNCE KARAR VERSİN"
Çamaş, 2014'ün ilk aylarında yaşanan dövizde ki dalgalanmanın yurtdışı satışlarını etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Dövizdeki yükselme tam yılbaşı ve sömestr tatiline denk düştü ve yurtdışı tatillerinde yüzde 15 kadar bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Dövizde ki seçimden sonra yaşanan aşağı yönlü seyir yurtdışı tatillerini pozitif etkileyecektir. Yaz aylarında dövizin düşmesiyle daha da büyük bir beklenti oluşacak. Kurun aşağı yönlü hareket beklentisiyle satışların normalinde seyretmesine neden olacak diye düşünüyoruz. Tüketicinin bir an önce kararını verip yurtdışı tatilini almasını tavsiye ediyorum, önümüzdeki dönemde talep yüksek olacaktır."

(OSS)